Dýňománie: Jak z ní vydlabat svíticí ozdobu zahrady? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dýňománie: Jak z ní vydlabat svíticí ozdobu zahrady?

Ke zdobení dýně využijte buď šablonu, nebo vlastní fantazii. Pokud máte šablonu, přilepte ji na dýni a fi xem obkreslete motiv. Ti zručnější si oči, nos či ústa mohou nakreslit sami.
Ke zdobení dýně využijte buď šablonu, nebo vlastní fantazii. Pokud máte šablonu, přilepte ji na dýni a fi xem obkreslete motiv. Ti zručnější si oči, nos či ústa mohou nakreslit sami. (Profimedia.cz, EPA, ara)

Je tady podzim a s ním i tradiční dýňománie. Obchody zaplnily jedlé i okrasné dýně a zahrádkáři se předhánějí, kdo letos vypěstuje většího obra. Srdce gurmánů zase zaplesá při ochutnávání pochoutek z této zeleniny.

Dýně je navíc nejen lahodná, ale i zdravá! Obsahuje hořčík, sodík i beta karoten a tolik důležitou vlákninu. Semínka jsou bohatá na zinek, který prospívá našim nehtům a vlasům.

Vydlabejte si svou dýni

Hitem každé podzimní sezony je výroba halloweenských dýní, které ozdobí a zkrášlí zahradu i dům. Dýni zhotovte se svými dětmi, které tahle zábava jistě potěší. Svým ratolestem svěřte vytvoření dýňového» obličeje« a vy si vezměte na starost samotné vyřezávání pomocí ostrého nože. Až uvnitř vašeho výtvoru zapálíte svíčku, budete mít radost všichni.

● Potřebujete: Velkou dýni, papírovou šablonu, ostrý nůž a lžíci, fix, čajové svíčky, zápalky, pro tvorbu malých a ozdobných otvorů ještě i hřebík nebo špejli.

1. Ke zdobení dýně využijte buď šablonu, nebo vlastní fantazii. Pokud máte šablonu, přilepte ji na dýni a fixem obkreslete motiv. Ti zručnější si oči, nos či ústa mohou nakreslit sami.

2. Odřízněte horní část dýně se stonkem, očistěte od semínek a odložte. Později tenhle poklop ještě využijete.

3. Vydlabejte lžící semínka a obsah dýně, který později můžete zužitkovat v kuchyni. Při dlabání se vyřádí především děti.

4. Připravte si opět ostrý nůž a s jeho pomocí opatrně vyřežte vyznačené otvory.

5. Do vydlabané a vyřezané dýně vložíme zapálenou svíci a přiklopíme vyřezaným vrškem se stopkou. Dýni si postavte na zahradu nebo do okna. Až se setmí, připraví vám zářivé divadlo.

Nejlepší recepty aneb Jak si na ní pochutnat

Pár dobrých rad

● Pro první experimenty s dýní v kuchyni zvolte japonskou dýni hokaido, která na rozdíl od klasické tykve nenarůstá do obřích rozměrů, a tak je její zpracování příjemnější.

● Dužnina má nasládlou oříškovou chuť. Navíc je sytá, přitom lehce stravitelná a pokrmům dodává i krásnou barvu.

● Dýně hokaido se neloupe, slupka je sice tvrdá, ale při vaření nebo pečení brzy změkne. Plod jen umyjte, rozkrojte a vyjměte semínka.

● Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce! Potřeba je chladné místo s teplotou okolo 10° Celsia.

● Při nákupu si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká.

● Zralou dýni poznáte podle stopky – měla by být zdřevnatělá s prasklinkami. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek

Dýňovo-tvarohový koláč

● Potřebujete: 250 g sušenek a piškotů, 100 g másla, 1 tvaroh, 1 zakysanou smetanu, 2 vejce, 250 g dýňového pyré, třtinový cukr podle chuti, na špičku nože soli, skořici, dvě hrsti nadrcených ořechů.

Sušenky, piškoty a ořechy nadrtíte a nasypete do dortové formy vyložené pečicím papírem. Drobečky polijete rozpuštěným máslem, vytvarujete zvýšený okraj a dáte ztuhnout do ledničky. Náplň vytvoříte smícháním ostatních ingrediencí. Nalijete na ztuhlý sušenkový podklad a dáte péci do předehřáté trouby, než náplň ztuhne. Sušenky jsou dost sladké, proto cukrem šetřete.

Dýňová polévka se slaninou

● Potřebujete: 1kg dužiny z dýně hokaido, 50 g másla, 1 střední cibuli, 2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 1/4 lžičky muškát. oříšku, 15 ml citr. šťávy, 200 g smetany, sůl, pepř, 300 g slaniny, toustový chléb, zakysanou smetanu.

Na másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno spolu s plátky česneku. Dýni zbavíme semínek a i se slupkou pokrájíme na menší kostky. Dýni chvilku opékáme a potom přilijeme horký vývar a citronovou šťávu. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek a osolíme, opepříme. Vaříme půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Odstavíme a dýni rozmixujeme, přilijeme smetanu a dochutíme. Podáváme s opečenou slaninou, zakysanou smetanou a chlebovými krutonky.

Smažené plátky se sýrem

● Potřebujete: dýni, grilovací koření, olivový olej, strouhaný sýr nebo kousky nivy, rajčata na dozdobení.

Dýni nakrájíme na plátky (asi půl centimetru tlusté), posypeme je grilovacím kořením a na olivovém oleji pod pokličkou pomalu opečeme z obou stran. Před koncem smažení dáme na každý plátek sýr a necháme rozpustit. Dozdobíme kousky nivy či plátky rajčete.

Slaný dort s nivou

● Potřebujete: listové těsto, 1 tvaroh, 1 zakysanou smetanu, 3 vejce, 300 g dýňového pyré, nivu, rajčatové plátky, bazalku, sůl.

Těsto rozprostřete v pekáčku a na něj dáte náplň z umíchaného tvarohu, smetany, vajec a dýňového pyré. Přidáte nakrájená rajčata, bazalku a sůl. Navrch pokladete rajčatové plátky a trochu nivy. Pečte na 220 °C zhruba 45 minut. Důležité je, aby se náplň propekla.

Za dýněmi do Troje

Mezi nejpopulárnější akce v pražské Botanické zahradě v Troji patří výstava pestrobarevných dýní ve venkovní expozici. Odborníci připravili nejen netradiční dýňová aranžmá, ale i zajímavé doprovodné akce. Výstava je otevřena do 23. října. Rodinné vstupné je 125 Kč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.