Jiří Mládek: Postavil horu Říp z merkuru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jiří Mládek: Postavil horu Říp z merkuru!

Jiří Mládek se stevbnicí Merkur.
Jiří Mládek se stevbnicí Merkur. (Aha! – Daniel Černovský)

Dům Jiřího Mládka (65) v Kyškovicích u Roudnice nad Labem zdobí tisíce stavebnic Merkur. Pan Mládek je má doslova všude, stavebnice jsou ve skříni, pod postelí, na stole, na zemi...

„Moje sbírka váží 2 tuny, stavebnic mám zhruba 1000, a to nejen z Česka, ale z celého světa. Nejstarší stavebnice, kterou mám, je z Ameriky, pochází z roku 1913,“ říká Jiří Mládek, který je největším sběratelem stavebnic světa!

Vášni propadl ve čtyřech letech

Svému koníčku se věnuje už šestatřicet let.  „První okouzlení přišlo, když mi byly asi čtyři roky. To mi strýc přinesl stavebnici Trix. Jakmile jsem ji uviděl, okamžitě jsem si ji zamiloval. Od té doby mě to drží,“ prozrazuje s úsměvem pan Jiří. Jenže začátky byl těžké.

„Rodiče mi stavebnice nikdy nekoupili, byl jsem asi jediný ze třídy, kdo je doma neměl. Takže jsem si s nimi chodil hrát ke kamarádům a snil o tom, že až budu dospělý, vybuduji si pořádné merkurové království,“ vzpomíná sběratel.

Největší dílo – Ocelové město

Jeho sen se mu nakonec splnil. Láska ke stavebnicím ho totiž nikdy neopustila. Za ta léta postavil zhruba padesát metráků nejrůznějších modelů. Nejvíce pyšný je na model Ocelové město, který vychází z fantazie Julese Verna. V současné době je k vidění v muzeu Merkuru v Polici nad Metují.

„Ocelové město váží 1200 kg. Stavět jsem ho začal v roce 2000, a přestože už je vystavené, stále ho dodělávám. Letos tam chci postavit velkou továrnu,“ popisuje Jiří Mládek. Tento model získal dokonce certifikát jako největší model svého druhu na světě. A získal tak nominaci do Guinnessovy knihy rekordů. „Teď je model velký zhruba 20 m2. Až to dokončím, měl by měřit pět krát deset metrů a vážit přes 2500 kg. Už se na to moc těším,“ plánuje milovník merkuru.

Stavebnice posílají lidé

Jak sám přiznává, jeho koníček se neobejde bez problémů. Největší komplikací je místo. „To vidíte, máme to všude. Manželka z toho není moc nadšená, ale i přesto mě ve sběratelství podporuje. Jak říká, alespoň nechodím do hospody a jsem doma,“ směje se sběratel.

„Navíc mám spoustu příznivců i firem, takže nemám problémy se šroubky a matičkami. Desítky lidí, kterým bylo líto starou stavebnici vyhodit, mi ji poslaly do Kyškovic, což mi obrovsky pomohlo,“ usmívá se Mládek, který by byl rád, kdyby v jeho vášni pokračoval i jeho syn.

„Vedl jsem ho k tomu od dětství. Postavili jsme toho spolu už hodně, takže má k tomu vztah. Snad bude v tradici pokračovat,“ věří sběratel. Jeho dalším tajným přáním je, aby se do škol opět vrátily stavebnice Merkur jako výuková pomůcka. Před patnácti lety totiž byly ministerstvem školstvím zrušeny. „Počítače tohle nemůžou nahradit. Jde přeci o to, aby se děti naučily trošku té zručnosti,“ říká Mládek.

Říp podle Jiřího Mládka

Futuristický model Řípu vytvořil Jiří Mládek tak, že se inspiroval starými pohlednicemi předků a jejich představami, jak by si Říp v budoucnosti představovali.

„Převedl jsem to do své merkurovské fantazie. Říp je tak obklopen přístavištěm vzducholodí, vzdušnou dráhou, vlakovou soupravou, výtahem, vlakovým nádražím či vodárnou,“ popisuje nám Mládek. Materiálu spotřeboval 250 kg. Samotná instalace v muzeu v Roudnici nad Labem trvala zhruba měsíc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.