Jiří a Blanka drží český rekord: Dvojčata se narodila 6 hodin po sobě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jiří a Blanka drží český rekord: Dvojčata se narodila 6 hodin po sobě!

Paní Blanka a její bratr jsou nerozlučná dvojice i dnes. Jeden druhému pomáhají a slaví spolu každé narozeniny.
Paní Blanka a její bratr jsou nerozlučná dvojice i dnes. Jeden druhému pomáhají a slaví spolu každé narozeniny. (Aha! – Dan Černovský, ara)

Blanka Sýkorová (62) z Drnku na Kladensku a její dvojče Jiří Kmohan (62) drží v Česku hodně netradiční rekord! Když  Blanka přišla na svět, lékaři vůbec netušili, že její máma má v břiše ještě další dítě! Jiří se narodil až o více než šest hodin později! Oba tak mají rekord v kategorii »Nejdelší doba mezi narozením dvojčat«.

To, že první roky po válce byly skutečně krušné, potvrzuje paní Sýkorová svým vlastním životním příběhem. Narodila se jako třetí dítě své mamince Růženě, které tehdy bylo 37 let, a jejímu manželovi dokonce 48 let. „Lékaři v nemocnici ve Slaném tehdy nepoznali, že mám ještě dvojče. Když máma porodila, tak  se zděsili, že mám jen 900 gramů!

Mámu odvezli po porodu na pokoj a pak se divili, když za 6 hodin přišel na svět ještě brácha. Ten byl také nedonošený, vážil jen něco málo přes kilogram,“ vypráví paní Blanka. Lékaři rozhodli, že nedonošeňata převezou do inkubátoru v pražské nemocnici, což pro ně tehdy měla být jediná šance na přežití. Paní Růžena s tím ale nesouhlasila.

Zahřívali je v troubě

„Maminka nás nechtěla dát pryč a rozhodla se nás vypiplat sama doma. Doktoři mysleli, že to nepřežijeme. Máma si ale našla svůj způsob, jak se o nás postarat. V srpnu nás celé balila do vaty a pořád nás dávala v pekáči do trouby, pod kterou se topilo dřevem,“ vysvětluje netradiční metodu Blanka.

Mamince Růženě se tak nakonec neobvyklým způsobem povedlo malinké sourozence zachránit. Protože šlo o skutečně kuriózní případ, získala maminka dvojčat dokonce státní ocenění!

Řád od Gottwalda

„Nakonec se to nějak rozneslo a maminka dostala od prezidenta Gottwalda řád a postýlku pro dvojčata,“ vypráví paní Blanka, která svou maminku vždy obdivovala. „Neměla lehký život, protože její první dítě jí zemřelo při porodu. Udusilo se pupeční šňůrou. Navíc musela tvrdě pracovat na poli, aby vydělala nějakou korunu, a do toho měla plno starostí s námi a naším starším bratrem,“ vypráví.

Na stáří zase spolu

Dvojčata spolu  prožila krásné dětství. Chodili do stejné školky i do stejné třídy na základní škole. Paní Blanka se pak vyučila přadlenou a její bratr zedníkem. Manželství se ani jednomu nevyvedlo, a tak žijí teď na stará kolena spolu a jsou mnohem spokojenější než dříve.

„Bydlíme v domku se synem a jeho rodinou. Já už bych bez bráchy nedokázala být. Nevyměnila bych ho za nikoho na světě. Jsme prostě dvojčata,“ dodala paní Blanka a přiznala, že zdraví je to jediné, co oba momentálně trápí.

„Bratr má slabé srdce a já mám za sebou už čtyři mrtvičky,“ dodává Blanka, která kvůli sourozenci dokonce zrušila i oslavu narozenin. „Když jsme měli slavit padesátiny, byl brácha v nemocnici. Tak jsem to zrušila. Bez bráchy by to nešlo,“ dodává.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.