Lidé bydlí na hřbitově | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lidé bydlí na hřbitově

Lidé parcely neprodali a staví na hřbitově.
Lidé parcely neprodali a staví na hřbitově. (Aha!: Lukáš BERNDT)

PŘÍŠOVICE – Chtěli byste mít doma pod podlahou pohřebiště a urny s ostatky mrtvých předků? V Příšovicích u Turnova je to naprosto normální. Na šesti parcelách tu totiž staví rodinné domy přímo na pravěkém pohřebišti!

Loni na jaře bylo při stavebních pracích pro nové rodinné domky u obce Příšovice odkryto unikátní pravěké pohřebiště z pozdní doby bronzové. „Je to přímo zázrak. Takový nález se v Česku neobjevil už nejméně padesát let,“ řekl Petr Brestovanský, který je pověřený archeologickým výzkumem v Příšovicích. „Pokusili jsme se parcely odkoupit, ale lidé se rozhodli neprodat a raději stavět,“ dodal.

A tak se pod betonovou deskou základů rodinných domů ocitly stovky pravěkých hrobů. Spolu s nimi i tisíce keramickými nádob, které obsahují zpopelněné zbytky našich předků! Alena Flanderková pak měla obzvlášť »štěstí«. Pod její parcelou archeologové našli pravěké krematorium. „Vůbec mi to nevadí. Vím, že to spaliště je pod podlahou obýváku. A další hroby tu jsou všude okolo,“ říká Flanderková.

3.10.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.