Viktor Kožený: O co všechno přišel? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Viktor Kožený: O co všechno přišel?

NASSAU – Už pár měsíců sedí Viktor Kožený (42) v bahamském vězení, teď ho ale asi čeká stěhování do kriminálu v USA, kde možná stráví příštích 25 let.


Bahamy, kde nejslavnější český tunelář žije, rozhodly o jeho vydání do Ameriky, kde se má zodpovídat z korupční aféry v Ázerbájdžánu a z toho, že obral o stovky milionů dolarů řadu amerických byznysmenů. Teoreticky by »pirát z Prahy« mohl skončit ale i před českými soudy, které ho viní ze zpronevěry 13 miliard Kč.

Koženému, který má irský, venezuelský a asi i brazilský pas, teď už ale patří jen čtyřpokojová vilka na Bahamách, která je psaná na jeho matku. Ta v ní i žije. On sám musel luxus ve čtvrti zbohatlíků Lyford Cay vyměnit za špínu věznice Fox Hill, nejhoršího žaláře na Bahamách. Místo záchodů se používají vědra, která se vynášejí až ráno. Ve vězení je nesnesitelné vedro a zápach. Jídlo je otřesné a v malých celách se tísní čtyři až pět vězňů. Prostředí se podepsalo i na Koženém. Vypadaly mu vlasy, k soudu chodí rozcuchaný, v pomačkaném saku a podivných červených kalhotách. Místo čerstvě vylisované ovocné šťávy z tropických plodů (3 dl za 4000 Kč), kterou si nechával denně vozit k snídani, pije jen zapáchající teplou vodu. V americkém vězení, kde jsou i televize a záchody, by si vlastně paradoxně polepšil.

Na základě nařízení soudu byl zmrazen Koženého majetek v Londýně, Coloradu, Praze, na Bahamách, britských Panenských ostrovech a ve Švýcarsku. O co všechno také přišel?

OSTROV NA BAHAMÁCHKliknutím zvětšete

Na Bahamách si za 36 milionů Kč koupil i jeden z ostrovů – Exuma Cays Island. Když na něm pak nechal korály odstranit výbušninou, byl z toho skandál.

REZIDENCE LYFORD CAY

Jeho bahamská vila se soukromým jezerem za 168 milionů Kč. V Lyford Cay mají domy i monacký kníže, Sean Connery, rodiny Bacardiů či Heinzů.

DŮM V LONDÝNĚKliknutím zvětšete

Šestiposchoďovou rezidenci koupil v roce 1998 za 725 milionů Kč od skladatele Andrewa Lloyda, autora muzikálů Cats nebo Evita. Šlo o nejdražší dům v celé Británii. Pod ním nechal Kožený vybudovat obří protiatomový bunkr.

NEJDRAŽŠÍ VEČEŘE

Kožený se dokonce ocitl v Guinnessově knize rekordů. V londýnské restauraci La Gavroche utratil v roce 1997 za jedinou večeři v přepočtu 750 000 korun. Mj. si objednal za 284 000 Kč i láhev nejdražšího vína v restauraci – Romanée-Conti 1985 – jenže se mu pak zdálo »trochu mladé«, a tak flašku věnoval personálu.

VILA V ASPENU

Třípodlažní a dvacetipokojovou vilu Peak House v americkém zimním středisku Aspen pořídil za více než půl miliardy korun. Pořádal zde večírky až pro 300 hostů. Měl v ní i posilovnu a dva bazény. O vilu se staralo 10 služebných, pro které koupil dům v sousedství. Koženého děti vozil speciální taxík.

Co dále mu úřady zabavily

✔ Luxusní 50metrovou jachtu Contemplation (Rozjímání) a proudové letadlo.
✔ Gauč potažený ručně sešívanou kůží z 33 aligátorů.
✔ Umělecké sbírky předmětů ze 17. až 19. století, řadu originálních obrazů za miliony dolarů.
✔ Vinotéku s 500 lahvemi vzácného merlotu a 23 kartony portského.


Autor: (pol, ČTK)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.