Lidé mají strach: Budou záplavy jako v roce 2002! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lidé mají strach: Budou záplavy jako v roce 2002!

Hladina říčky Mrliny ve Vestci stoupla tak, že obyvatelé museli opustit své domy
Hladina říčky Mrliny ve Vestci stoupla tak, že obyvatelé museli opustit své domy

ČR – Na celou republiku se valí ohromné množství vody. Hladiny řek neustále stoupají a velká voda děsí lidi. V Praze dokonce hrozí evakuace zoo. Taková situace se objevila naposledy v roce 2002.

A na mnohých místech se dokonce obávají, že se ohromné záplavy budou opakovat. Vodohospodáři už vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity v osmi ze 14 krajů.

Praha se připravuje na desetiletou povodeň. Vyklízí proto prostor mezi Lichtenštejnským palácem a Karlovým mostem, aby tam případně mohla být namontována protipovodňová hrazení. Není vyloučena ani evakuace spodní části zoologické zahrady v Troji. Je možné předpokládat dosažení průtoku 2030 metrů krychlových za sekundu, což odpovídá desetileté vodě. Uzavřen byl podjezd pod Strakonickou ulicí z Lahovic do Zbraslavi. Je tam asi 30 centimetrů vody. V srpnu 2002, kdy Praha čelila pětisetleté povodni, způsobila velká voda v zoologické zahradě škody za 150 milionů korun.

STÁLE PRŠÍ
Voda zaplavuje sklepy a uzavírá silnice i ve Středočeském kraji. „Situace je téměř navlas podobná té z roku 2002, jen v tom rozdílu, že před čtyřmi lety přišli dvě nárazové povodňové vlny a dnes stále prší a k tomu taje sníh,“ řekla Zdeňka Čížková, zástupkyně starosty Zálezlic na Mělnicku.Situace se vyhrotila především na Mrlině ve Vestci na Nymbursku, kde už zahájili evakuaci obyvatel. Hladina říčky Mrliny je zde podle starosty Jaroslava Janaty 326 centimetrů vysoká, což je o 20 centimetrů více než při povodni v roce 2003. „Řeka teče nekontrolovatelně do vsi, proto jsme začali evakuovat občany,“ řekl starosta.

Vzhledem k teplému počasí, které způsobuje rychlé tání sněhu, a prudkým srážkám (včera napršelo až kolem 30 milimetrů) se bude situace na vodních tocích v Česku s velkou pravděpodobností zhoršovat. Zejména na Moravě.

„Máme vyhlášen stav ohrožení, v současné době jsou tu přívalové deště a máme strach, aby se řeka nevylila a nezaplavila domy, obyvatelé jsou informování o stavu hladiny a jsou připraveni. Bohužel zde nelze vytvořit mechanické zábrany proti povodni, jako jsou například pytle s pískem,“ řekl starosta Lošic na Šumperku Ctirad Lolek.

ŘEKA STOUPALA
Stav ohrožení platil i na dalších řekách. Například na Lužnici v Bechyni. Hladina řeky tam v Zářečí dosahovala 3,8 m. Vzhledem k tomu, že přes den vydatně pršelo, řeka stoupala. „Někteří obyvatelé se už pokoušeli vynášet věci do vyšších pater. Doufáme, že se nakonec nebude opakovat situace z roku 2002, kdy bylo celé Zářečí pod vodou,“ řekl včera starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

„Čerpali jsem vodu pouze ze sklepů, garáží a zahrad. Žádné velké škody voda nenapáchala. Ani jsme nebyli nuceni nikoho evakuovat,“ sdělila mluvčí Jihočeských hasičů Alena Horáková. Meteorologové vzhledem k vývoji počasí prodloužili období, po které očekávají zvedání hladin řek. Výstraha platí až do dnešního podvečera, podle vývoje počasí by se mohla i prodloužit.

Autoři: ZPRAVODAJOVÉ AHA!

Čtěte více v dnešním tištěném Aha! - str. 5

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.