Unikátní výstava fotografií: Mají zlomenou páteř - Přesto »stojí« na vlastních nohou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní výstava fotografií: Mají zlomenou páteř - Přesto »stojí« na vlastních nohou!

Bohuslav (37)
Bohuslav (37) (Foto Galerie Dox – Lukáš Pelech)

»Nemůžeme chodit, ale umíme se o sebe postarat. Naše páteř je zlomená, ale my ne.

I na vozíku můžeme stát na vlastních nohou!« Takové je motto výstavy fotografií Lukáše Pelecha v pražské galerii Dox, která  přibližuje skutečné příběhy vozíčkářů.

Ač ochrnuti, rvou se statečně s osudem a dokážou žít plnohodnotný život. Výstava, kterou pořádá Svaz paraplegiků, potrvá do 9. května. Vstupné je 180 Kč, platí na pět aktuálních výstav.

Bohuslav (37)

Zřítil se ze skály - Učitel matematiky Bohuslav z Prahy se těžce poranil po pádu ze skály v roce 2001. Jen proto, že je na vozíčku, pro něj ale život nekončí. Má manželku, která ho podporuje, a dvouletou dcerku. Také stále učí. Věnuje se sportu a je předsedou pražského Sportovního klubu vozíčkářů.

Petr (61)

Osudný skok do vody - Mechanik Petr (61) z Pardubic je na vozíku už dlouhých 40 let, od nerozvážného skoku do vody, při němž si zlomil krční páteř. Ochrnuté má nejen nohy, ale i ruce, přesto se živí manuální prací! Upravil si totiž nástroje tak, aby je mohl používat. Pracuje a dokáže se sám uživit.

Marie (29)

Ochrnula po pádu z koně - Zdravotní sestřička Marie (29) z Prahy ochrnula v prosinci 2007 po pádu z koně. „Poranila jsem si bederní páteř a míchu. V momentě se mi změnil celý život,“ popsala. Kvůli tomu, že je na vozíčku, se ale své milované práce vzdát nemusela. „Vsedě jsem pacientům blíž.“

Radek (44)

Spadl ze žebříku - Myslivec Radek (44) z Horní Smrčné na Třebíčsku prořezával větve vzrostlého buku a spadl ze žebříku. Na vozíku je čtyři roky. Životem jede stejnou cestou, jako předtím šel. Dál bydlí na samotě, stará se o zvěř a jezdí do lesa na čtyřkolce. „Je to dřina, ale krásná,“ říká Radek



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.