Podvody s medem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Podvody s medem

Med
Med (Foto pro Aha! – Marcela Durasová)

Lesní med = směs květového a lesního, Český výrobek = med z tropů

V obchodě si koupíte med s označením český výrobek, ale doma zjistíte, že uvnitř sklenice je med z tropů... Cítíte se podvedeni? Omyl. Všechno je v pořádku!

Pokud dostanete chuť na český med, dobře si prohlédněte, co je napsáno na zadní etiketě výrobku. A nesmí vás zmást nápis »český výrobek«. I v takovém medu totiž může být toho ryze českého opravdu velmi málo.

Pod označením »český výrobek« si totiž ještě musíte přečíst i velmi drobná písmena. A můžete se tak dozvědět, že jde o směs medů ze zemí Evropského společenství a zároveň obsahuje med z regionů s tropickým klimatem. Český tak rozhodně být nemůže.

„Důležité ale je, v jaké zemi se výrobek finalizuje, jeli to v České republice, pak se jedná o výrobek český bez ohledu na to, odkud suroviny jsou. Etiketa zároveň informuje, že původ medu, nikoli výrobku, je ze zemí ES a mimo země ES, proto nemůže být považována za klamavě označenou,“ upozorňuje Václav Krliš, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Chceteli mít med skutečně český, a ne třeba z Číny, nestačí jen vědět, že to je český výrobek, musíte si zjistit, odkud pocházejí jednotlivé suroviny.A pozorní musíte být i při výběru druhu medu.

Ten označený lesní, která může obsahovat lesního jen drtek. Zbytek je med květový. „Nechápu, proč zákon nechrání spotřebitele i včelaře a jasně nedefinuje, že na etiketě bude zřetelně vyznačen původ medu a jeho procentní zastoupení,“ říká včelař Martin Kopecký.

Proč hledat český med?

Obsah tropických pylů v medu může vést k alergiím i u lidí, kteří jinak med mohou jíst bez problémů.● V zemích jako např. Čína či Argentina nejsou kladeny tak vysoké nároky na použití léčiv během snůšky. Medy mohou obsahovat zbytky antibiotik a jiných léků.

1. chyták

V popisu je uvedeno, že se jedná o lesní med. Hned pod tím je ale upřesněno, že výrobek obsahuje podíl květového medu.

2. chyták

Směs obsahuje med z regionů s tropickým klimatem. A přitom jde o český výrobek.

Přečtěte si
zadnice
15. 4. 2011 • 09:32

Co u nás v ČR není podvod? Od skleničky medu až po volbu prezidenta vše!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.