Lukáš (12) s těžkým a nesmírně vzácným postižením svalů: Diagnózu určili až po 7 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lukáš (12) s těžkým a nesmírně vzácným postižením svalů: Diagnózu určili až po 7 letech!

Lukáš chodí na základní školu, kde mu pomáhá asistentka.
Lukáš chodí na základní školu, kde mu pomáhá asistentka. (Pro Aha! – Jan Šilpoch, Konto Bariéry)

Když se Lukášek Benda (12) narodil, radovali se jeho rodiče z naprosto zdravého miminka. O půl roku později se jim ale život převrátil naruby: Lukášek náhle onemocněl nervovou chorobou, na jejíž diagnózu ale lékaři přišli až po 7 letech!

Pro rodiče to byl šok – chlapeček se náhle začal špatně vyvíjet a vlivem nemoci jeho svaly nepracovaly, jak by měly.

„Nejdříve nás dětská lékařka uklidňovala tím, že je syn pouze líný a že si s tím nemáme dělat starosti. O další tři měsíce později nás raději poslala na první vyšetření. Vůbec nás tehdy s manželem nenapadlo, že tato vyšetření budou trvat bezmála sedm let, jelikož nikdo nedokáže určit přesnou diagnózu,“ popsala chlapcova maminka Simona Bendová.

Nakonec přišel výsledek vyšetření až z belgických Antverp! A tam se ukázalo, že Lukášek trpí zvláštním druhem neuropatie, což je postižení nervů, které pak brání správné funkci svalů. Jeho typ onemocnění navíc zatím nebyl v odborné literatuře popsán a ani se neví, jestli jím na světě trpí i někdo jiný.

Lukáškova choroba způsobila, že je celkově špatně pohyblivý, nemůže chodit a má zdeformované ruce. Také špatně mluví. Jeho mozek však funguje stejně jako u ostatních dětí z jeho školní třídy. Mezi svými spolužáky je hodně oblíbený a v pololetí měl na vysvědčení dokonce samé jedničky!

Teď má ale velké problémy s vykloubenými kyčlemi a hrozí mu náročná operace.  Lukáškovi by pomohl speciální stroj Motomed, který ovšem vyjde na 120 tisíc korun! „Cvičení na přístroji by mu protáhlo a prokrvilo nohy. Odpadla by operace, pobyty v nemocnicích i dlouhodobá rehabilitace,“ popisuje maminka.

Lukáš by mohl dál chodit do školy, pokračovat v relativně normálním životě a nepřišel by o kamarády. Jenže sehnat tolik peněz je pro rodiče obrovský problém....

Sbírka pro Lukáše

Konto Bariéry včera pro Lukáše vyhlásilo sbírku. Cílem je skrze projekt »Český internet pomáhá« vybrat peníze na drahý, ale účinný přístroj Motomed.

Více informací najdete na www.internetpomaha.cz




Přečtěte si
bobou
22. 3. 2011 • 13:54

prosím nezlobte, ale na Lukáška a ani jiné děti již nikdy přispívat nebudu. Ne, že by jsem nechtěl, právě naopak. Ale stalo se mě již dvakrát, že já bláhový poslal peníze a po čase se zjistilo, že vůbec nepřišly tam kam měly, ale byly zpronevěřeny. Kdy budu mít opravdu záruku, že peníze budou předány těm komu jsou určeny a ne zase nějakým zrůdám, které se na těchto nešťastných dětech přiživují?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.