Papež lituje svých slov! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Papež lituje svých slov!

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. (: ČTK)

VATIKÁN – Celý muslimský svět brojí proti papežovi Benediktu XVI. kvůli jeho výrokům o islámu! Ten svých slov lituje, muslimům je to ale málo. Slibují papežovi a Vatikánu odvetu! Ta už možná včera začala, v Somálsku útočníci zastřelili katolickou řádovou sestru. Zřejmě kvůli papežovu projevu…

V Somálsku kvůli nim zastřelili jeptišku

„Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem,“ citovala v úterý hlava katolické církve byzantského císaře 14. století Manuela II. Paleologa. A právě tento výrok rozzuřil muslimy po celém světě. Papež Benedikt XVI. včera při polední bohoslužbě řekl, že velice lituje reakcí, které jeho projev na univerzitě v německém Řeznu vzbudil. Podle oficiálního překladu vydaného Vatikánem uvedl, že některé pasáže, které v proslovu použil, byly citátem ze středověkého textu, a v žádném případě nevyjadřují jeho osobní myšlenky.

Benedikt XVI. svých slov litoval už v sobotu prostřednictvím svého mluvčího Tarcisia Bertoneho. To ale muslimům nestačilo. Žádali osobní papežovu omluvu. Ten proto v neděli na bohoslužbě vystoupil se smířlivým projevem. Svými včerejšími formulacemi nezašel papež za Bertoneho sobotní prohlášení. Žádný ze svých výroků nevzal zpět a ani se za ně výslovně neomluvil, jak žádala řada muslimských duchovních po celém světě, zhodnotila agentura APA jeho vystoupení. Bohoslužba se konala za přísných bezpečnostních opatření. Části muslimských zemí papežova slova lítosti nestačí. Dvě irácké ozbrojené skupiny papežovi a Vatikánu slíbily odvetu, v Íránu protestovali studenti. V Somálsku byla třemi ranami do zad zastřelena italská řádová sestra, s největší pravděpodobností kvůli papežovým protimuslimským slovům. V některých zemích byly ničeny katolické kostely.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.