Bohumil Vejtasa (61): Drží v šachu miliardáře Bakalu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bohumil Vejtasa (61): Drží v šachu miliardáře Bakalu!

Bomumil Vejtasa, který v bytě žije s jezevčicí Romy, se stěhovat odmítá.
Bomumil Vejtasa, který v bytě žije s jezevčicí Romy, se stěhovat odmítá. ( Aha! – M. Přibyl)

V domě na pražském Loretánském náměstí by měla vzniknout Knihovna Václava Havla (74).

Majitel domu a sponzor projektu, miliardář Zdeněk Bakala (49) vyplatil téměř všechny nájemníky. Vzdoruje mu jen Bohumil Vejtasa (61)...

Bakala mu za byt nabídl 6,5 milionu korun, Vejtasa ale peníze odmítl. „Jsou věci, které si za peníze koupit nemůžete – děti, vlast a domov. To by měli pan Bakala a pan Havel pochopit. Byt jsem si postavil sám vlastníma rukama, žiji tu už od roku 1973. Mohu vám na Hradčanech ukázat každý strom, který jsem tu zasadil. A to mi žádné peníze nenahradí,“ vysvětlil Aha! Bohumil Vejtasa.

Byt na půdě

Vejtasovo postavení je navíc lepší než běžných nájemníků. Byt, který má přes sto metrů čtverečních, si totiž na půdě domu vytvořil sám. Proto podle speciálního zákona z roku 1992 disponuje věcným břemenem na domě zapsaným i do katastru nemovitostí.

„Měli by se mnou jednat jako rovný s rovným. Já pán, ty pán,“ myslí si Vejtasa, který v bytě žije s jezevčicí Romy. „Havlovi jsem napsal dopis, že když se zajímá o lidská práva, mělo by ho zajímat i to, co se děje v jeho jménu. Nějaká asistentka mi odpověděla, že pana Havla zajímají lidská práva v zemích, kde jsou porušována. A to prý už Česká republika není.“

I proto je pevně rozhodnutý v bytě zůstat, i když tam knihovna skutečně vznikne. „Nečekám, že by tam byl velký provoz,“ usmívá se.

Bakalo, co vy na to?

Bakalův zástupce Pavel Kotiš naopak tvrdí, že Vejtasa používá prostory o značně větší výměře než ty, na které má právo. Kotiš zpochybňuje i věcné břemeno. „Pan Vejtasa jakékoliv jednání odmítal a o ceně nikdy nehovořil. Prostor pro rozumnou dohodu však samozřejmě vždy existuje,“ dodává Kotiš. Celá věc tak nejspíše skončí u soudu. I s bytem Vejtasy se totiž počítá jako se součástí plánované knihovny...

Knihovna Václava Havla

Byla založena po vzoru prezidentských knihoven v USA, aby sloužila k dokumentaci, výzkumu a propagaci Havlova života, díla a myšlenek. Její pracovníci shromažďují dostupné materiály, které se Havla jakkoliv týkají – textové materiály, vzpomínky pamětníků, fotografie, zvukové nahrávky, videa či knihy. Sdružení zatím sídlí v pražské Kateřinské ulici, chtělo by se však přestěhovat do reprezentativních prostor na Loretánském náměstí.

Kdo je Zdeněk Bakala?

Uhlobaron a finančník Bakala je jedním z nejbohatších Čechů. Na žebříčku nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes z roku 2010 je na 828. místě s majetkem odhadovaným na 1,2 miliardy dolarů, tedy cca 22,5 miliardy korun. Je ženatý s bývalou Miss Československa a dnešní pořadatelkou soutěže Česká Miss Michaelou Maláčovou, s níž má tři děti. Jednoho syna má Bakala i z prvního manželství.

Přečtěte si
oldedek
5. 3. 2011 • 08:53

Vejtaso nedej se, ať si grafoman Venca ty svý voloviny složí do garáže - von snad Venca ani pro lidi nepíše, jediný co se mu kapku daří udělat je jméno knížky ....

yarda
4. 3. 2011 • 17:35

Co kdyby páni tu knihovnu zřídili tady: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/174450.aspx Zabili by dvě mouchy jednou ranou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.