Těžce nemocná Verunka Kotková (3): Nemá střeva a teď ani žlučník! Pro úřady je skoro zdravá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Těžce nemocná Verunka Kotková (3): Nemá střeva a teď ani žlučník! Pro úřady je skoro zdravá!

Verunka v nemocnici po operaci žlučníku.
Verunka v nemocnici po operaci žlučníku. (Aha! – Martin Přibyl, Květoslava Kotková)

Verunka Kotková (3) z Brandýsa nad Labem trpí syndromem krátkého střeva.

Má jen tenké střevo, které navíc nepracuje tak, jak má, a proto je děvčátko životně závislé na umělé výživě. Rodiče holčičky čekají na náročnou transplantaci, která by problémy defi nitivně vyřešila. Jenže! Verunka navíc před týdnem přišla o žlučník. Podle ministerstva zdravotnictví je však holčička jen lehce postižená!

Deník Aha! příběh pečlivě sleduje a spolu s rodiči se snaží přiblížit, jak vypadá život s takto vážně nemocným dítětem. Zdravotní stav Verunky se přitom mění jako na houpačce. „Od narození prodělala pětadvacet lékařských zákroků. Už podstoupila jedno prodloužení střev a tento měsíc měla jít na další prodlužovací operaci. Z té ale sešlo, protože jsou střeva velmi oslabená a lékaři se obávají, že by zákrok mohl způsobit i nefunkčnost toho sedmdesáticentimetrového kousku, který má,“ vysvětlila maminka Květoslava Kotková.

Místo úpravy střev tak nakonec prodělala dvouhodinovou operaci, při které jí lékaři odstranili žlučník! „Měla žlučníkové kameny a kvůli nim velmi bolestivé záchvaty. Některé trvaly i tři dny a provázely je křeče. Bylo nutné dát žlučník pryč,“ popsala Kotková.

Tím to ale ještě nekončí. Holčička je od narození závislá na umělé výživě, která jí sice dodává nezbytné živiny, nicméně také ničí játra i ledviny. Verunku proto čeká biopsie jater, pomocí níž lékaři zjistí, v jakém stavu játra jsou. Pokud biopsie nedopadne dobře, bude muset Verunka kromě transplantace střev prodělat i výměnu jater. Pokud se tedy najde vhodný dětský dárce!

Ani tato děsivá situace ale nestačí úředníkům k tomu, aby dítě ohodnotili jako těžce zdravotně postižené a určili rodičům Verunky správný příspěvek na péči! „Je to opravdový výsměch. Je jim fuk, že jí chybí dva orgány, že prodělala těžké otravy krve, že potřebuje 16 hodin denně umělou výživu. Když se umí sama učesat a umýt si zuby, případně vyndat talíř z mikrovlnky, je podle jejich kritérií jen lehce postižená!“ zlobí se paní Kotková.

Aby toho nebylo málo, před rokem si rodiče holčičky vyslechli i další absurdní a těžko pochopitelnou radu. „Revizní lékařka zdravotní pojišťovny, která už ve své funkci naštěstí není, nám doporučila, ať Verunku naučíme, jak si má sama píchnout heparin k srdci. Že to zvládne,“ dodala rozhořčeně maminka životem zkoušené holčičky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.