Jak to vypadá, když u dveří zazvoní exekutor... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak to vypadá, když u dveří zazvoní exekutor...

Jako první přichází na řadu zabavení televize.
Jako první přichází na řadu zabavení televize. (Aha! – Karel Kopáč)

Jsme národ dlužníků! Zhruba každý desátý Čech má na svůj majetek uvalenu exekuci a každým dnem může čekat nepříjemnou návštěvu exekutora.

Tuto zkušenost má za sebou i žena z Prahy. Před šesti lety si vzala úvěr 60 tisíc korun, který ale dosud nesplatila. Za tu dobu kvůli úrokům z prodlení však dlužná částka narostla na 230 tisíc. Jaké bylo její překvapení, když jí u dveří zazvonil exekutor!

Na soudem nařízenou exekuci se vydal i deník Aha!, který sledoval, jak vše probíhá. Dlužnice bydlí v hlavním městě v podnájmu spolu se synem a malou dcerkou. „Paní dostala hned dvě šance. Byly jí navrhnuty dva splátkové kalendáře, ale ona přesto nic nezaplatila,“ popsal Pavel Blažek z přerovského Exekutorského úřadu soudního exekutora Tomáše Vrány.

Při příchodu dvou vykonavatelů vládla v bytě napjatá atmosféra. „Jsem po mateřské, nemám práci a nemám to jak splácet,“ běduje žena a popisuje, že dluh je sice napsán na ni, ve skutečnosti si ale peníze před lety vypůjčila pro své známé. Ti ji však nechali ve štychu a závazek zůstal na ní. Nervózně kouří a dívá se, jak exekutor oceňuje cennější věci ve skromně zařízeném bytě.

Oba exekutoři vystupují klidně, ale rázně a vysvětlí vyděšené dlužnici další postup. „Můžeme se domluvit na tom, že dluh uhradíte ve dvou splátkách. Jedna dnes a druhá zítra. Pokud se tak nestane, budeme muset okamžitě odvézt váš majetek, který pak půjde do dražby,“ vysvětluje Blažek.

Ani tak by ale věci v bytě ženy na pokrytí dluhu zřejmě nestačily. Exekutor navíc může zajistit majetek v trojnásobné hodnotě dluhu. Dlužnice doufá, že se jí podaří získat aspoň část peněz, a zoufale telefonuje příbuzným. Exekutor mezitím vynáší z bytu televizi, kterou zabavil.

Žena se obává, že přijde i o ledničku a pračku. „V čem budu prát? Mám malé dítě. To přece nemůžete,“ ohrazuje se. „Velmi často se nám stává, že nás lidé vydírají malými dětmi. Je to nepříjemné, protože i my jsme lidi,“ říká mi k tomu Blažek.

Dlužnice měla nakonec velké štěstí. Dostala třídenní lhůtu na to, aby splatila aspoň část svého dluhu. „Domluvili jsme se. Zbytek umoříme později. Například z peněz, které si později vydělá,“ dodal Blažek.

Exekutor Pavel Blažek: Je to detektivní práce!

Vykonavatel exekutora Pavel Blažek dělá svou práci už čtyři roky a za tu dobu se setkal se spoustou nejrůznějších dlužníků. A tak má zážitků nepočítaně...

Co je na vaší práci nejhoršího?

„Je to někdy docela detektivní práce. Dlužníci se často nechávají zapírat, nemají na zvoncích uvedené své jméno, takže pátráme, hledáme, zvoníme po bytech.“

Bojíte se fyzického napadení?

„Ano, bojím. Zejména v poslední době se setkávám poměrně často s agresivním chováním dlužníků. Řada dlužníků neváhá sáhnout po tyči, dýce či dokonce zbrani. S kolegou musíme být neustále ve střehu.“

Vzpomenete si na nějakou složitou exekuci?

„Čtyři roky jsem uháněl jednoho jednatele velké firmy. Měl dluh 40 tisíc, který mu za tu dobu vzrostl na 120 tisíc. Peníze na zaplacení měl, jen se mu nechtělo platit. Všemožně se schovával. Nakonec mu pohrozila jeho vlastní přítelkyně, a on dluhy zaplatil. Jeden dlužník se zase strašně bál manželky. Než aby se od nás dozvěděla, že dluží peníze, honem vše zaplatil.“

Aha! Víte, že...

Počet exekucí evidovaných v Centrální evidenci exekucí přesáhl poprvé v historii jeden milion!

V registru je i člověk, který má na sobě 82 exekucí!

Nejčastěji dluží lidé od 20 do 35 let a důchodci.

Za zhruba třetinou nařízených exekucí v Česku stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městským policistům či poplatky za svoz odpadků.



Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
27. 1. 2018 • 19:38

Je hrůza, jaká práva mají v dnešní době čeští exekutoři. Jedna věc je zaplacení dluhů, ale znemožňování a ubližování lidem je věc druhá. V takových situacích je dobré nějak ochránit svůj majetek, zejména ten nemovitý, například tady o tom píšou - https://www.ioffshore.cz/proc-offshore/ochrana-majetku

josefkom
10. 8. 2012 • 15:30

Dobrý den všem postiženým zvůlí exekutorů. To, že v této zemi mají exekutoři větší práva, než samotná policie je minimálně nezvyklé. To, že tyto práva zneužívají k nechutnému obohacování a berou všude i tam kde lidi nic nedluží, je loupež za bílého dne posvěcena státem. Díky tomu vzniká prostor pro různé projekty a právní řešení, které sice nejsou zadarmo, ale fungují. Nedávno bratr řešil podobnou situaci s firmou na www.pravniochranamajetku.cz . Ne že by měl radost z toho, že tam nechal nějaké peníze, ale pokud někdo nedlužící hledá ochranu svého majetku, jsou fakt dobrý. Jejich právník Vám sešije neprůstřelné smlouvy a pak řeší případné spory s exekutorem sami. Dlužníka prý neochrání, pouze jeho blízké, kteří nedluží, ale jsou ohroženi exekucí úplně stejně. Nakonec byl rád, že si mohl zaplatit za klidné spaní Jo a 5 tisíc mu vrátili za doporučení. Doporučil mně Prý je to nějaký systém backmoney, místo drahého marketingu, vrátí část zpět spokojeným klientům. Aspoň že tak. Takže spokojenost Jinak proti tomu, že dluhy se mají platit vůbec nic nemám, naopak, ale i do procesu exekucí by neškodilo trochu civilizovaného přístupu z dluhu 200 tisíc, kdy zaplaceno bylo 120 vymáhat 600 tisíc a ožebračit staré slušné lidi, kteří naletěli nějakým podvodníkům a obstavit i majetek dětí, taky asi není zrovna civilizované. Ale jenom exekutoři za to nemůžou. Vinni jsou páni poslanci, kteří to umožnili zákony. Žeby z ČSSD? Takže nakonec právní ochrana majetku, je dobrá věc a mohu ostatním doporučit i zdarma

simir7
22. 2. 2011 • 17:52

Dobrý den.Moje bývalá manželka nadělala dluhy a tam kde bydlí ji exekutoři za dva roky nenašli.To je jenom chvástání jak neumí hledat............A hodně podvedla lidí/exekutoři nejsou všemocní!!!/Simir7.

hrneczuhrinevsi
22. 2. 2011 • 16:43

někdo dobře vyspí... V Plesku v Aha budou titulky : lapkové exekutora byli zabiti.... Pak to oslavíme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.