Přistáli na Marsu! I když zatím jen na oko... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přistáli na Marsu! I když zatím jen na oko...

Snímek ze simulovaného přistání posádky na planetě Mars.
Snímek ze simulovaného přistání posádky na planetě Mars. (ESA/Mars 500)

Šest dobrovolníků z různých zemí světa vypravila ruská výzkumná agentura na Mars! Po 257 dnech na cestě konečně přistáli!

Ve skafandrech vystoupili z rakety a triumfálně zapíchli vlajku... Vše se zatím odehrálo pouze v ocelovém simulátoru, který kosmonauty na cestu na rudou planetu důkladně připravuje.

Celkem má šestice mužů ve věku mezi 26 a 38 lety strávit v uzavřené dvacetimetrové kapsli bez oken 520 dní – dnes tedy nejsou ještě ani v polovině cesty. Mají dokonalou iluzi o tom, že jsou ve vesmíru – jedí speciální stravu určenou pro kosmonauty, smějí se sprchovat jen jednou týdně a veškerou komunikaci dostávají se zpožděním, jaké by měla v kosmu.

Ve skutečnosti jsou ovšem celou dobu na parkovišti nedaleko jednoho z obřích moskevských sídlišť... Právě proto mohou muži misi kdykoliv vzdát, zatím tak ovšem žádný neučinil. Jejich chování sledují samozřejmě i psychologové – zkoumají, jak posádka zvládá jednotvárnost své mise.

Tato šestice pro vědecké účely »dobývá« Mars.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.