Český med? Plaťte zlatem! Kilo už stojí skoro 200 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Český med? Plaťte zlatem! Kilo už stojí skoro 200 Kč!

Fotografie
Fotografie (internal)

»Med už není.« Tyto nápisy teď najdete u prodejců medu na celé východní Moravě, tradiční baště tuzemských včelařů.

„Náš domácí med je mimořádně kvalitní. Jenže loni ho vzhledem k nezvykle špatným podmínkám v čase květu, kdy neustále pršelo, a včely tak nemohly odvést svoji práci, vyprodukovali včelaři asi jen polovinu obvyklého množství,“ říká předseda oblastní organizace Českého svazu včelařů ve Fryštáku Radoslav Modlitba a potvrzuje tak současný stav absolutní nouze. „Domácí med už prostě není, kdo chce sladit medem, musí se spolehnout na poněkud diskutabilní kvalitu z ciziny.“

Med se k nám dováží ve velkém třeba z Argentiny, Chile, Číny nebo Polska. Jenže – s kvalitním českým medem se vůbec nedá srovnávat. Poslední dobou tak letí ceny českého medu po celé republice neuvěřitelně nahoru, koupit kilogram za obvyklých 100 korun je už prakticky nemožné. Spíše se teď blíží dvojnásobku! A loňská nepřízeň přírody vede i ke zdražování a nedostatku medoviny.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.