Palmový olej utopil dálnici na Brno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Palmový olej utopil dálnici na Brno!

Převržená cisterna zablokovala dálnici na celý den.
Převržená cisterna zablokovala dálnici na celý den. (pro Aha!: Igor ZEHL)

PRAHA – Jen necelých 30 kilometrů od Brna havaroval včera časně ráno kamion s cisternou plnou palmového oleje. Vyteklý olej na silnici ztuhl a velmi těžko se ho dařilo z povrchu sundat.

Nehoda se udála na 172. kilometru dálnice D1 směrem na Brno. Řidič (30) zde nezvládl předjížděcí manévr a cisternu převrátil. Podle informací Aha! patřil kamion společnosti Dumagas transport a vracel se z Holandska do Rumunska. „Vzhledem k tomu, že olej vytekl na vozovku, bylo nutné uzavřít v tomto úseku dálnici D1 ve směru na Brno,“ uvedla policejní mluvčí Jana Šípková. Objížďka byla vedena přes Domašov, Říčany a Ostrovačice, kde se však brzy začaly tvořit, stejně jako na dálnici D1, kolony.

Odstraňování následků nehody komplikovala skutečnost, že vyteklý olej na silnici ztuhl, a velmi těžko se ho dařilo z povrchu sundat. „Znečištěná část oleje bude kompostována, rozlitá část byla na silnici posypána apexem, smetena a odstraněna. Vozovku jsme odmastili horkou párou a posypali bentonitovou drtí,“ popsal postup likvidace Petr Knězů, mluvčí společnosti Sita, která vyteklý olej z vozovky uklízela. Palmový olej by se neměl v domácnostech používat. Jde o nejlacinější formu, která se používá při výrobě potravinářských výrobků, biopaliva a drogistického zboží. V cisterně bylo v době srážky kolem 30 000 litrů oleje.

14.9.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.