Hrdina záchranář: Riskoval život kvůli mrtvole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrdina záchranář: Riskoval život kvůli mrtvole!

Tomáš Strejc zasahoval připožáru, a málem přišel o život.
Tomáš Strejc zasahoval připožáru, a málem přišel o život. (pro Aha!: Vladimír VLK)

PLZEŇ – Popálené ruce, rameno a celá záda. Tak skončil hasič Tomáš Strejc (38) po čtvrtečním zásahu v plzeňské ubytovně. Hasiči, který teď leží ve fakultní nemocnici, se vzpomínky na čtvrteční zásah neustále vracejí.

Když se svými kolegy přijel k ubytovně, která je v areálu Plzeňského Prazdroje, byla její horní část už v plamenech. Od velitele zásahu se dozvěděl, že jeden z dělníků je možná někde v ubytovně. ,,Šel jsem nahoru ještě s kolegy Tomášem a Petrem. Nejdřív jsme prošli úzkou uličkou a pak kluci vešli hned do prvních dveří. Byl tam strašnej žár a vedro. Nebylo vidět ani na krok,“ řekl Aha! Tomáš Strejc. Jeho kolega Petr pak našel po hmatu tělo dělníka. Ten už byl ale mrtvý. Miloš Strejc položil na zem hadici a najednou uslyšel výbuch. ,,Přehnala se přese mě taková malá ohnivá koule a začaly mě pálit záda a ruce. Snažil jsem se ještě pomoct klukům vynést toho muže ven,“ říká pomalu Strejc.

Venku pak na chvilku ztratil vědomí. Když mu hasiči pomáhali z výstroje, byla jeho přilba celá ohořelá. Stopy po ohni jsou i na kombinéze. U hasičů je už devět let. Rodina je zvyklá, že denně riskuje svůj život. ,,Když mě odvezli do nemocnice, chtěl jsem zavolat mámě a manželce a říct jim, že žiju. Nechtěl jsem, aby jim to řekl někdo jiný.“

Podle Strejce to vše ale k jeho povolání patří. Až se vrátí mezi své kolegy, nebude se už o zásahu bavit. ,,Nemůžeme se k tomu pořád vracet. Život jde dál, a k naší práci to prostě patří,“ dodává už s letmým úsměvem na tváři.

9.9.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.