Evropská unie nám chce zdražit pivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Evropská unie nám chce zdražit pivo!

Na dobrém pivu si rád pochutná skoro každý.
Na dobrém pivu si rád pochutná skoro každý.

PRAHA – Evropská unie nám chce rapidně zdražit pivo! Evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianou se už za pár dnů chystá předložit návrhy na regulaci spotřeby alkoholu.


A tvrdý alkohol se má prodávat jen v určitých hodinách

Pokud by se svým nápadem uspěl, v celé Evropské unii bude u piva i dalšího alkoholu výrazně zvýšena spotřební daň a ceny poletí nahoru.

Ale to není všechno! Kyprianou chce i omezit nákup tvrdého alkoholu na vybranou síť licencovaných prodejen a lahve označovat varovnými nápisy.
Regulativní návrhy zahrnují i stanovení hodin, kdy lze tvrdý alkohol nakupovat. Zakázána by měla být také jeho reklama. Chystané návrhy vycházejí ze zprávy o alkoholu v Evropě. Studii zpracovala britská instituce, která podle pivovarníků bojuje za úplnou abstinenci. Považují ji proto za jednostrannou.

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý říká: „Jde o primitivní uplatňování skandinávského modelu boje proti alkoholu. Iniciativa připomíná tažení proti kouření a tabáku. Nerespektuje ale fakt, že na rozdíl od cigaret jsou malé dávky alkoholu podle řady studií zdraví prospěšné.“

Češi jsou největšími pijáky piva na světě. Ročně ho každý Čech vypije 160 litrů.


Autor: (pol)
Foto Aha!: Petr Novotný

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.