Chléb nad zlato! Je chutný, zdravý a... Zdraží až o třetinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chléb nad zlato! Je chutný, zdravý a... Zdraží až o třetinu!

Ještě do konce roku většina z nás přijde na to, že chléb je nad zlato.
Ještě do konce roku většina z nás přijde na to, že chléb je nad zlato.  (Alexandr Malachovský, csfd.cz)

Stejně tvrdá cesta, kterou prošel Jan Werich, než přišel na to, že sůl je vzácná, nyní čeká nás. Jenže nad zlato teď bude chléb! Po zdražení energií a obilí se přidává navýšení cen pečiva. A nepůjde zrovna o haléře. Většina pekáren je ve ztrátě a chtějí pohnout s cenou, která je nyní na úrovni roku 2001. Dodavatelé proto žádají navýšení o 25 až 30 procent. A nezdraží jen chléb, ale i další pečivo – a to už o Vánocích!

Ještě před deseti lety se vyrobilo 306 336 tun chleba. Každý z nás za rok spořádal padesát kilo krajíců. Jenže během dvou posledních let krize brutálně zasáhla pekařský průmysl. Na jednoho člověka klesla spotřeba o celých šest kg a z průzkumu pekařského sdružení vyšlo, že celých 90 % pekáren je ve ztrátě.

„Za dodavatele můžu říci, že požadujeme 25 až 30procentní navýšení ceny pečiva. Ideální by to bylo hned od zítřka, ale přesně to nelze odhadnout. Můžu ale slíbit, že už na Vánoce bude vánočka dražší,“ prohlásil na Světovém dni chleba Radovan Smrž, ředitel firmy Zeelandia.

„Situace je opravdu kritická, ale nelze čekat, že přesně o tolik cena poroste. Nevíme, jak se zachovají prodejci,“ dodal viceprezident potravinářské komory Stanislav Musil. Pokud se ale hororové předpovědi vyplní, cena za kilogram chleba, která je nyní průměrně 17,43 korun, se zvedne ještě do konce letošního roku na 22,66 Kč!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.