Testy DNA přinesly obrovské překvapení! Český kněz je příbuzným slavného korzára! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Testy DNA přinesly obrovské překvapení! Český kněz je příbuzným slavného korzára!

Farář Alois Sassmann, který zapátral v minulosti své rodiny.
Farář Alois Sassmann, který zapátral v minulosti své rodiny. (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Už jste někdy přemýšleli o tom, kdo byli vaši předkové a odkud vlastně pocházíte? Samotný fakt, že žijete v České republice totiž vůbec neznamená, že vaši předci žijí na našem území odnepaměti. Přesvědčil se o tom i táborský farář Alois Sassmann (49), který se před lety rozhodl pro dalekou cestu do své minulosti.

Podařilo se mu rozluštit nejen komplikovaný původ svého jména, ale pomocí moderních testů DNA objevil i svého slavného příbuzného. Zní to neuvěřitelně, ale jihočeský kněz je blízkým příbuzným jednoho z nejslavnějších korzárů všech dob – Sira Francise Drakea. Korzára, který se plavil ve službách královny Alžběty I.

Archiv ho dovedl do 17. století

Po svých předcích začal Alois Sassmann pátrat již ve svých sedmnácti letech. Po svém dědovi, který pracoval za války jako státní zaměstnanec, zdědil listiny, které si děda musel obstarat jako doklad, že není Žid. Dokumenty potvrzovaly rodinný rodokmen do roku 1730 a mladý Alois Sassmann se chtěl dozvědět víc.

Na započaté cestě do minulosti chtěl dojít co nejdále. Jeho první kroky tak vedly do třeboňského archivu. „Bohužel jsem se nemohl dobrat historie rodu po tatínkovi, neboli meči, protože pradědeček byl nemanželský. Byl synem svobodné matky, která měla navíc také svobodnou matku.

Tím víc mě zajímalo, kdo vlastně jsme a jak vzniklo naše příjmení,“ začíná své vyprávění starokatolický kněz Alois Sassmann. Zjistil, že jeho jméno se původně psalo jako Sazema a později Sezima a nesli ho sedláci z Hrdlořez u Třeboně. Když byl jejich statek v roce 1620 vypálen, přestěhovali se na Novohradsko.

Němečtí úředníci jim pak jméno Sezima zkomolili na současné Sassmann. Vypátráním původu svého jména se však jihočeský kněz nespokojil, chtěl znát, odkud pochází geneticky. Před zhruba čtyřmi roky se proto rozhodl pro test DNA.

Příbuzný slavného korzára

Řekl si, že DNA je jedna z mála šancí, jak zjistit alespoň pohyb svých mužských předků. Test napoví, kde vaši předkové žili v daleké minulosti a ve které části světa se pohybovali. Následné zjištění rodinné příbuznosti však bylo naprosto nečekané.

„Nechal jsem si udělat stěr z dutiny ústní a vzorek jsem poslal do USA, kde jsou testy detailnější než u nás. Tenkrát probíhala akce pro Čechy a celý test stál zhruba 3000 korun. Zjistil jsem, že po mužské linii pocházejí mí předkové ze severu, z oblasti Norska nebo Dánska. Dále jsem se dozvěděl, že největší shody s naší rodinou má rodina Drakeových. Sir Francis Drake byl slavný korzár, který se plavil ve službách královny Alžběty I. S jistotou mohu říci, že tento muž byl náš příbuzný,“ pokračuje jihočeský kněz.

Jak se však příbuzný slavného piráta ocitl v Nových Hradech na českém území? Na to existuje z hlediska genealogie celkem logické vysvětlení. Za třicetileté války se v těchto končinách objevil hrabě Buquoy, který přišel se svým doprovodem z Belgie. Jeho služebníci a vojáci pocházeli z různých zemí, tedy i ze severu a Anglie.

Že se v té době uskutečnilo mnoho sňatků z cizinci, potvrzují i údaje v novohradských matrikách. „Jeden člen našeho rodu měl čtyři dcery a když prošli místem vojáci, měly jeho dcery shodně za devět měsíců miminka,“ dodává genealog amatér, který vypátral i slovanský genetický původ své matky.

Českých předků je u nás menšina

Se jmény to nebylo v minulosti jednoduché. „Ve středověku si prostí lidé říkali křestními jmény, neslavili narozeniny, ale pouze svátky. Mnohdy neměli ani tušení, kolik je jim let. Aby například věděli, o jakého Matěje se vlastně jedná, měli ke křestním jménům ještě přízviska, která se často měnila a v průběhu let dostávala i nový tvar. Pořádek v tom udělal až císař Josef II., z jehož příkazu z roku 1786 si musel každý ponechat jméno, které právě užíval. Tak byla vlastně zavedena i povinná příjmení po otci. Lidé se předtím jmenovali podle chalupy, práce, kterou vykonávali, nebo podle svého zjevu a vlastností. Jeden náš předek změnil za svůj život jméno dokonce pětkrát. Muži si také často brali jména po své ženě. Například člověk jménem Novák se přestěhoval na statek k Bendům a v matrice už byl znám jako Benda. Jižní Čechy jsou jmény podle chalupy typické, na Moravě tomu tak nebylo,“ vysvětluje táborský kněz.

Dá se vlastně vůbec odhadnout, kolik geneticky typických Čechů žije na našem území v současnosti? „Pokud máme na mysli lidi, kteří tu žili třeba před tisíci lety, tak hodně málo. Jak ukazují testy DNA, dá se to na procenta spočítat skoro na prstech. Můžeme odhadnout, že až sedmdesát procent naší současné populace tvoří germánské kmeny. Čechy byly odnepaměti křižovatkou Evropy a také Třicetiletá válka tu zanechala víc potomků, než si myslíme,“ vysvětluje Alois Sassmann, který má už o svých předcích jasno.

Sir Francis Drake byl anglický korzár, admirál a obchodník s otroky. Proslavil se svými útoky na španělské lodě a přístavy. Svými odvážnými činy se stal pro Angličany legen-dárním hrdinou a pro Španěly nenáviděným »El Draque«.

Aha! Víte, že...

Korzár není pirát! Hlavní rozdíl mezi pirátem a korzárem byl předpoklad, že svoji činnost vyvíjí nikoli na základě fi nanční motivace, ale na základě vlastenectví, z toho se pak odvíjel právní náhled na tuto problematiku, kdy na zajaté korzáry mělo být pohlíženo jako na válečné zajatce.

Jak se provádějí genetické testy?

DNA pro analýzu se izoluje ze slin testované osoby pomocí odběrového kitu. Vzorky lze do laboratoře zaslat poštou.

Y genograf – test původu otcovské linie

Jedná se o zjištění geografického původu testované osoby v otcovské linii. Tímto testem jsou v rámci DNA analyzovány genetické znaky, děděné pouze z otce na syna. Analýzou těchto znaků lze odhalit původ a částečně historii otcovské linie každého člověka. Pokud chce svůj původ po otcovské linii zjistit žena, musí být pro analýzu DNA použity sliny jejího bratra, otce nebo strýce z otcovy strany. U žen se totiž toto Ychromozomální DNA nenachází.

● Cena: cca 2500 Kč

MT genograf – test původu mateřské linie

Tento test je zaměřený na zjištění geografického původu testované osoby v mateřské linii. V rámci DNA jsou testem analyzovány genetické znaky výhradně od matky. Lze tak odhalit původ a částečně historii mateřské linie každého člověka. Tuto mitochondriální DNA mají ženy i muži, ale pouze ženy ji mohou předat svým dětem.

● Cena: cca 2500 Kč

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.