Američané prozradili: Tohle jsou... Nástupci dnešních letadel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Američané prozradili: Tohle jsou... Nástupci dnešních letadel!

Superrychlé letadlo
Superrychlé letadlo  (NASA, ara)

Letecká doprava se stále vyvíjí. Dnes už jsou na dopravní letadla kladeny podstatně jiné požadavky než před desítkami let. Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) nedávno zveřejnil dosud utajované návrhy dopravních letadel budoucnosti. A světe div se, dost se podobají tomu, jak si letadla představovali designéři před několika desítkami let!

Superrychlé letadlo

Koncept firmy Boening také není nejmladší, v poslední době byl ale opět otevřen. Nadzvuková dopravní letadla nejsou na programu dne od ukončení provozu concordů v roce 2000, a to především kvůli vysokým provozním nákladům. S novými technologiemi by ale náklady mohly klesnout.

Návrat do 30. let

Už ve třicátých letech konstruktéři letadel navrhovali letadla jako tzv. samo křídlo. Tyto stroje mají tvar velkého křídla, což má pozitivní vliv na aerodynamiku i na spotřebu paliva, která je u tohoto typu až o čtvrtinu menší než u klasických dopravních letadel. Nyní se k samokřídlům konstruktéři vracejí.

Tiché letadlo

Hlavní požadavky na nová letadla jsou jasné. Nízká spotřeba, malý dopad na ekologii a v neposlední řadě i snížení hluku. Za pár let se má podle odhadů letecký provoz až zdvojnásobit. Lidé žijící v okolí letišť dobře vědí, jaký dokáže dopravní letadlo nadělat hluk. Tiché letadlo tak jistě spousta lidí ocení. A přesně takové je i SAX 40, vyvinuté anglickými a americkými vědci.

Mění tvar za letu

Tento koncept pochází již z roku 2002, přesto je velmi aktuální. Pracovní název konceptu zní Morphing Aeroplane neboli měnící se letadlo. Název je přesný, letadlo opravdu dokáže během letu měnit tvar i úhel svých křídel přesně podle potřeby. Návrh je inspirován dravými ptáky a jejich způsobem letu.

Takhle to viděli před desítkami let

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.