Topolánek: To nezvonil Paroubek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Topolánek: To nezvonil Paroubek!

Mirek Topolánek chce předčasné volby.
Mirek Topolánek chce předčasné volby. (: ČTK)

PRAHA – Šéf ODS Mirek Topolánek chce předčasné volby! Varianta, kterou až donedávna všechny politické strany odmítaly, je teď podle Topolánka jediná možná. Měly by se uskutečnit na jaře příštího roku. Do té doby by stát řídila jeho dočasná vláda.

Šéf ODS Mirek Topolánek chce předčasné volby! Varianta, kterou až donedávna všechny politické strany odmítaly, je teď podle Topolánka jediná možná. Měly by se uskutečnit na jaře příštího roku. Do té doby by stát řídila jeho dočasná vláda. V pátek půjde za prezidentem Václavem Klausem s návrhem, jak by měl jeho kabinet vypadat. Řekl to ve včerejších Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Premiér na úvod debaty zkritizoval Jiřího Paroubka. „Pohřbil projekt trojkoalice, pohřbil možnou spolupráci ODS s ostatními demokratickými stranami. A tak je opravdu tou poslední možnou variantou přechod k předčasným volbám,“ řekl Topolánek. Pak došlo k vtipné situaci. Topolánkovi ve studiu zvonil mobil. Moderátor Václav Moravec si toho všiml. „Pane předsedo, vypněte si prosím ten telefon. To už vám asi za tu kritiku volá Jiří Paroubek, že?“ „Ne, to není on,“ se smíchem odpověděl Topolánek.

Předčasné volby by chtěl už příští rok. „Myslím, že by měly být co nejdříve, přijatelný termín je od dubna do června příštího roku,“ uvedl Topolánek. Je to poprvé, co se šéf ODS jasně vyjádřil pro předčasné volby v příštím roce. Za prezidentem Václavem Klausem půjde se třemi návrhy své vlády. Buď s plně politickou, kde budou mít kromě ODS zastoupení i další politické strany kromě komunistů, nebo s menšinovou vládou ODS. Poslední variantou je úřednická vláda. „Budu o tom jednat se všemi parlamentními stranami,“ řekl Topolánek.

Prezident Václav Klaus prostřednictvím svého tajemníka Ladislava Jakla popřel informace o tom, že by se v týdnu měl sejít s šéfy parlamentních stran. Podle Jakla je prezident připraven okamžitě jmenovat vládu sestavenou Mirkem Topolánkem.

Jak to může dopadnout?

Premiérem Mirek Topolánek

V pátek představí Mirek Topolánek svoji vládu prezidentovi. Půjde buď o menšinovou vládu ODS, vládu za účasti všech parlamentních stran nebo případně o úřednický kabinet. Všechny varianty by měly zemi dovést k předčasným volbám. Otázkou je, jestli pro některou z možností získá potřebnou důvěru v parlamentu. Vznik velké koalice není v současné chvíli příliš pravděpodobný.

Premiérem Jiří Paroubek

ČSSD nepodpoří vládu sestavovanou Topolánkem, který nezíská ve Sněmovně důvěru. Druhý pokus na sestavení pak bude mít Jiří Paroubek, který se dohodne na podpoře od komunistů. S nimi má ale jen 100 hlasů, a tak přetáhne na svoji stranu někoho z poslanců zelených, případně KDU-ČSL. Může jednat i o velké koalici, ta by ale za takové situace nebyla pravděpodobná.

Premiérem Pavel Bém nebo Ivan Langer

Neúspěšná povolební vyjednávání zlomí vaz současnému šéfovi ODS Topolánkovi. Strana ho odvolá z čela, místo něj se pokusí sestavit vládu pražský primátor Pavel Bém, který má podporu i od Klause. Pravděpodobná by pak byla velká koalice s ČSSD. Nebo připadá v úvahu Ivan Langer, i ten má silnou pozici ve straně.

Premiérem nikdo

Politici se nebudou schopni dohodnout na tom, kdo bude premiér. Třikrát nikdo se svojí vládou nezíská potřebnou důvěru, prezident Sněmovnu rozpustí a budou nové volby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.