Hledat praváky je už nuda! Pochutnejte si na sluce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hledat praváky je už nuda! Pochutnejte si na sluce!

Sluk máte hnedle plný koš, rostou jako z vody.
Sluk máte hnedle plný koš, rostou jako z vody. (pro Aha! – Marcela Tolašová)

Jste už přejedeni smaženicí z praváků? Vyzkoušejte něco nového a buďte o krok napřed před ostatními houbaři. Plzeňský mykolog Tomáš Kučera letos doporučuje sbírat netradiční sluky svrasklé!

„Sluka je houba, která není příliš častá, ale letos jich roste opravdu hojně. Za necelou půl hodinu jsem nasbíral plný velký koš. Jde o velmi chutnou houbu, kterou můžete použít na všechny houbové pokrmy i na sušení,“ pochvaluje si Kučera. Mladé plodnice sluky jsou světle okrové s ojíněným povrchem klobouku.

„Starší plodnice bývají žlutavé a povrch rozpraskává. Spolehlivým poznávacím znakem u sluk je silný prsten s dvěma ostřími,“ doplňuje mykolog. Dá se říci, že mykologové považují sluky z hlediska konzumace za mnohem lepší než hřiby. Jejich výhodou je také to, že houba se příliš nesbírá, protože mezi houbaři není známá. Na místě jich najdete třeba i 30 vedle sebe.

Úlovky čtenářů Aha!

Dárek pro prababičku. Hříbek se připletl do cesty Pavlíkovi Sislovi (2) z Přestavlk u Čerčan. Klučina jich pak s rodiči nasbíral plný koš. Nakonec je daroval prababičce Martě.

Hříbky na omáčku. Obří hřiby našli i kluci Mareček a Matýsek, kteří se do lesa na Sázavsku vydali s babičkou. Z hřibů bude parádní omáčka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.