NASA tvrdí: Měsíc se zmenšuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

NASA tvrdí: Měsíc se zmenšuje!

Proces zmenšování Měsíce se podobá balonku, z něhož uchází vzduch.
Proces zmenšování Měsíce se podobá balonku, z něhož uchází vzduch. (NASA, EPA)

Nejaktuálnější snímky z družic NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) odhalily velké pukliny na Měsíci. Toto vesmírné těleso, které je nejblíže Zemi, se postupně prý scvrkává a tyto pukliny jsou toho důsledkem.

Američtí vědci prozkoumali stovky nejnovějších snímků Měsíce. „Měsíc se zmenšuje. Asi jako když z pouťového balonku pomalu uchází vzduch,“ říkají badatelé. Příčinou je zřejmě jeho ochlazování.

Podobné pukliny byly poprvé zdokumentovány na fotografiích pořízených astronauty mise Apollo 13, která se na Měsíc vydala v roce 1970. Teď k nim ale přibylo čtrnáct dalších rýh, z nichž největší měří 10 kilometrů!

Pukliny na Měsíci lalokovitého tvaru byly vytvořeny protržením křehké měsíční krusty a z geologického hlediska jsou poměrně nedávné. Zmenšování ale není nijak závažné. Podle vědců se za poslední miliardu let Měsíc zmenšil zhruba o 100 metrů.

Podobně jako Měsíc se může zmenšovat i Země. Bohužel se to ale nedá dokázat. Zatímco Měsíc má jen jednu tektonickou desku, na Zemi je mnoho desek, které se posunují proti sobě, nově se utvářejí a také ničí. Kvůli této činnosti se nedá dokázat případné zmenšování naší planety.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.