Legendární restaurace Pelikán chátrá... Skončil podnik Gotta a Matušky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Legendární restaurace Pelikán chátrá... Skončil podnik Gotta a Matušky!

Srpen 2010
Srpen 2010 (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, ara)

Praha a potažmo celá republika přišla o další slavný podnik, který pamatuje legendární první republiku a velká jména. Vyhlášená restaurace Pelikán v nejdražší pražské ulici Příkopy u Václavského náměstí, kam chodili i Adina Mandlová, Lída Baarová či Karel Gott a Waldemar Matuška, je již několik měsíců zavřená. A zřejmě už napořád.

Restaurant Pelikán přitom patřil po celou dobu své existence ke špičce mezi českými podniky. „Proslavený byl za první republiky, nezavřeli ho za heydrichiády, v šedesátých letech a ani po revoluci,“ vzpomíná bývalý provozovatel restaurace Jaroslav Suchý (61). Že byl Pelikán prvotřídní podnik, dokazují i lidé, kteří si tam chodili pochutnat.

„Byly to všechny hvězdy stříbrného plátna, později sem chodil i Walda Matuška, který tu v roce 1967 slavil vítězství ve Zlatém slavíkovi,“ vypráví Suchý. O rok později se tady dokonce konal celý sváteční ceremoniál předávání Slavíků. Události se tehdy účastnil i Alexandr Dubček a cenu si převzal Karel Gott.

V restauraci s křišťálovými lustry se ze stříbrných podnosů servírovali šneci či bifteky. Na začátku osmdesátých let tady bylo možné ochutnat kuřecí prso s broskví a hranolkami, což tehdy patřilo mezi nóbl jídla. A nóbl byly i ceny. Za biftek jste tady v roce 1989 dali 60 korun a za svíčkovou 30 korun, což bylo v porovnání s tehdejším průměrným platem 3170 Kčs hrubého opravdu dost. Svíčková v běžné restauraci tehdy vyšla na 12 korun.

Dnes je ale dávná sláva prvotřídního podniku neodvratně pryč. „Musel jsem skončit. Měl jsem problémy se správci objektu, kteří mezi sebou měli spory. Vypínali mi plyn i vodu. V důsledku toho hosté přestávali chodit a přišel jsem o mnohamilionové tržby. Majitel celého domu a jeden z největších pražských restituentů Ondřej Stýblo pak podnik zavřel,“ popsal Suchý. A jaká bude další budoucnost Pelikána? Na to jsme se snažili získat odpověď od samotného majitele. „Jsem mimo Prahu a po telefonu se o tom s vámi nebudu bavit,“ odmítl se podnikatel vyjádřit.

¨

Bývalý provozovatel podniku Jaroslav Suchý.

Tyto hvězdy také restaurant navštěvovaly

Další podniky co nepřežily, ale i ty co stále fungují

Kliknutím zvětšete



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.