Psí plaváčci zaplavili liberecký útulek - Haf! Vyhnala nás voda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Psí plaváčci zaplavili liberecký útulek - Haf! Vyhnala nás voda

V přeplněném útulku musí být psi ve společných kotcích.
V přeplněném útulku musí být psi ve společných kotcích. (pro Aha! – Centrum Archa Liberec)

Ztratili domovy i páníčky – psí plaváčci, velcí, malí i štěňata ze zatopených oblastí severu Čech doslova zaplavili Centrum pro zvířata v nouzi Archa při liberecké zoo. V útulku s kapacitou asi 30 kotců se v těchto dnech už tísní více než 60 psů.

„Převzali jsme řadu psů na žádost starostů postižených obcí, další příjem máme už dopředu hlášen na příští dny,“ říká ředitel zoo David Nejedlo. Každý den zařízení přebírá pět i více psů. U většiny přitom zatím nezná majitele.

„Je to tu jako na běžícím pásu. Sotva si pro některého majitel přijde, už přibudou další. Menší pejsky, kteří se neperou, jsme museli dát do společných kotců. To však není možné donekonečna,“ uvedla zástupkyně vedoucího útulku Hana Volková.

Lidé, kteří uvažují o tom, že si pořídí pejska a přijdou si ho nyní vybrat do liberecké Archy, udělají šťastným nejen konkrétního chlupáče. Pomohou i ostatním psům, kteří se nyní v útulku tísní. Centrum Archa má otevřeno denně do 19 hodin, na návštěvě se lze domluvit i telefonicky na čísle 485 106 412. Informace jsou také na www.zooliberec.cz/archa.

Venouška našli mokrého a v šoku

Velká voda připravila o domov i křížence pudlíka, kterému v útulku říkají podle místa, kde byl nalezen, Venoušek. Strážníci z Hrádku nad Nisou ho odchytili mokrého a stresovaného ve Václavicích. „Nevíme, jestli ho voda vyplavila, nebo v šoku utekl sám z boudy. Majitel si možná myslí, že nepřežil, a tak ho oplakal a nehledá ho,“ míní Hana Volková. Venoušek prý nevidí a špatně slyší, proto se vždy lekne, když k němu dá někdo ruku. Jinak má lidi rád a nechá se hladit i chovat. „Není na tom dobře. Skoro nechodí, je téměř bezzubý, a tak jí hlavně těstoviny a měkkou stravu. Odblešili jsme ho, odčervili. Snad se dá do kupy a jeho majitel se ozve,“ dodává Volková. Pracovníci útulku pochybují, že by se staříka Venouška ujal někdo cizí.

Raraši čekali v zatopené chalupě

Chlupaté překvapení čekalo v Nové Vsi na dobrovolnice, které vyklízely jednu z vodou zasažených chalup. V místnosti se tam choulila štěňata. „Jsou v pořádku. Žádné psychické trauma neutrpěla. Jsou to pořádní raraši a dovádějí jako každá hravá štěňata v jejich věku,“ říká Hana Volková. Zatím jsou plaváčci z Nové Vsi v karanténě. Pokud o ně ale bude mít někdo zájem, už nyní na ně bude centrum brát záznamy. Páníček se o ně dosud nepřihlásil. „Víme, z jakého jsou domu, ale majitele zatím neznáme. Lidé teď mají jiné starosti,“ dodává Volková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.