Tajemství pomníčků - Jan Bouchal (†30), propagátor bezpečné cyklistiky ve městě: Jeho kolo smetlo auto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemství pomníčků - Jan Bouchal (†30), propagátor bezpečné cyklistiky ve městě: Jeho kolo smetlo auto!

Jan Bouchal byl neúnavný propagátor cyklistiky.
Jan Bouchal byl neúnavný propagátor cyklistiky. (Aha! – Martin Přibyl, ara)

Byl mrazivý lednový podvečer roku 2006, když se Jan Bouchal (†30) vracel na kole domů z práce za svou partnerkou Petrou a tříletým synem Jakoubkem. Ti ho už ale živého neuviděli. Na pražském nábřeží Kapitána Jaroše Bouchala srazil mladý řidič ve Škodě Octavia.

K neštěstí došlo 6. ledna v úseku nebezpečné křižovatky, kterou Bouchal jako neúnavný propagátor cyklistiky dlouho kritizoval. Mladého muže srazilo auto, když odbočoval směrem od centra na Strossmayerovo náměstí. Zranění hlavy byla velmi vážná a cyklista jim po šesti dnech v kómatu podlehl.

Policie tehdy případ velmi rychle uzavřela s tím, že viníkem nehody byl Bouchal. „Do protokolu uvedli, že jel bez ochranné helmy, neosvětlen a se sebevražednými úmysly. Rozpor s dodatečně zjištěným faktem, že cyklista měl helmu i funkční osvětlení, policisté nijak nevysvětlili,“ popsal jeden z Bouchalových přátel.

Policisté tehdy ani nezjišťovali, zda řidič škody za jízdy netelefonoval. Rodina mrtvého podala vůči policejnímu postupu stížnost, ale bezvýsledně. Po Bouchalovi zůstala družka Petra Lukešová a sotva tříletý syn Kuba. Petra dnes pracuje pro sdružení Pražské matky, které prosazuje bezpečnější podmínky pro pěší i cyklisty ve městě.

Na místě nehody dnes stojí provizorní pomníček. Návrh na nový pomník vytvořil známý umělec David Černý, zatím se ale nerealizoval. Mnoho se toho nezměnilo ani na kritizované křižovatce. Ještě pár dnů před svou poslední jízdou si Jan Bouchal přitom stěžoval... „Řidiči jsou k cyklistům bezohlední, rychlost budování cyklotras je nedostatečná.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.