Revoluční metoda hubnutí: Tukové buňky umrznou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Revoluční metoda hubnutí: Tukové buňky umrznou!

Tukové buňky při nové metodě jednoduše zmrazíme...
Tukové buňky při nové metodě jednoduše zmrazíme...

Američtí vědci přišli s unikátní metodou odstraňování tuku – bez skalpelu, bez jehel, bez bolesti! Jen vám bude asi trochu zima. Nový způsob hubnutí totiž spočívá ve zmrazení tukových buněk! V Česku se ale nového typu hubnutí zatím zřejmě nedočkáme. „Pokud vím, tak žádná klinika v současné době tuto metodu nezavádí,“ říká česká obezitoložka Jana Kopecká.

Jak to funguje?

Na vybranou část těla lékaři přiloží přístroj, který vytvoří vakuum a vysílá chlad na tukové buňky pod kůží. Jejich teplota klesne až na 0 °C a ony umrznou, aniž by trpěly svaly či pokožka. Během jedné návštěvy se takto zlikviduje čtvrtina tukových buněk v dané oblasti.

Kolik to stojí?

Jedno sezení trvá asi hodinu, zmrazí se asi 1 cm tuku – ten ale musí být běžným způsobem odbourán játry. Výsledek se proto dostaví asi až po dvou až čtyřech měsících. Levná záležitost to rozhodně není – cena jednoho sezení se ve světě pohybuje okolo 25 tisíc Kč.

Je to pro mě vhodné?

Metoda se doporučuje zdravým lidem s menšími tukovými polštářky na břiše či bocích. Nevhodná je pro osoby trpící silnou nadváhou, onemocněním kůže či problémy s játry. Nedoporučuje se ani těhotným ženám.

Existují nějaká rizika?

Procedura je bezbolestná a bezriziková. Podtlakem může vzniknout menší zarudnutí pokožky, podlitiny a můžete cítit tlak v místě zásahu. Kritici tvrdí, že mohou nastat i problémy s játry – nemusí být schopná vstřebat tak velké množství tuku.

Nahradí nová metoda liposukci?

Ne. Zatímco při liposukci jsou tukové buňky odstraněny úplně, nová metoda je jen donutí odevzdat část tukové zásoby. Navíc se doporučuje jen lidem s mírnou nadváhou.

Grafika Aha! – Viktor Sika

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.