Zadarmo do katedrály sv. Víta? Není kudy! Chytili nás! Ale známe recept, jak se tam bezplatně dostanete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zadarmo do katedrály sv. Víta? Není kudy! Chytili nás! Ale známe recept, jak se tam bezplatně dostanete!

Bezplatně se do katedrály lze dostat, ovšem pouze za určitých podmínek.
Bezplatně se do katedrály lze dostat, ovšem pouze za určitých podmínek. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Do katedrály sv. Víta na Pražském hradě se už od včerejšího dne po čtyřech letech opět nedostanete zadarmo. Zaplatíte minimálně 250 korun, a pokud by vás napadlo jen tak proklouznout, čekají vás potíže! Reportéři deníku Aha! si to vyzkoušeli na vlastní kůži.

Nepodařilo se nám proplést se mezi provazy a na nebojácné strážce okruhů neplatilo ani neurvalé chování a lehká strkanice ve snaze ztratit se v davu. Neprošli jsme a nebyli jsme ten den první...

Na novinku si těžce zvykají především čeští turisté. „Už o víkendu sem začali chodit dědové a nadávali, jak jsme naši největší památku mohli takhle zpoplatnit. Lidi se diví, občas se rozčilují, ale doufáme, že máme už to nejhorší za sebou,“ řekl šéf ochranky katedrály.

1. Pokus

V katedrále bylo mnoho lidí, jediná volná mezera byla mezi dvěma strážci.

Když jsem se snažil proklouznout, zadrželi mne vlastními těly.

2. Pokus

Okolo provazů se dalo proklouznout, stačilo jen počkat si na správný okamžik.

Ani rychlé přeběhnutí mi nebylo nic platné. Strážný mne dohnal.

Poté mne odvedl zpět do prostoru, kde není potřeba vstupenka.

Takhle to jde!

Existují fígle, jak ostrým hochům z ochranky proklouznout a obejít se tak bez lístku či zaplacení velkého či malého okruhu. Stačí jen prohlásit, že jste věřící!

Pokud totiž ochrance u vchodu řeknete, že jste věřící a chcete se jít jen pomodlit, mají bodyguardi instrukce vpustit vás do prostor chrámu, který je jinak přístupný jen platícím. „Je to otázka svědomí každého z návštěvníků. My můžeme odhadnout, zda je ten člověk věřící, ale jistotu nemáme nikdy,“ připustil manažer katedrály Václav Soukup.

Variantou pro zapřísáhlé ateisty, kteří se chtějí do prohlídkového okruhu katedrály dostat, je i prohlášení, že se jdou poklonit ke hrobům českých králů. I v tomto případě vás ochranka pustí bez problémů.

Kolik činí vstupné

Malý okruh 250 Kč (Starý královský palác, bazilika sv. Jiří a Rožmberský palác, sv. Vít).

Velký okruh 350 Kč (Starý královský palác, expozice Příběh Pražského hradu, bazilika sv. Jiří, Jiřský klášter, Prašná věž, Rožmberský palác a obrazárna, sv. Vít).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.