Finta lékařů - Za léky si nepřiplatíte! Předepíšeme větší balení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Finta lékařů - Za léky si nepřiplatíte! Předepíšeme větší balení

Poté, co se trojkoalice ODS, VV a TOP 09 dohodla na dramatických změnách v systému poplatků, rozhořela se debata hlavně na téma léků. Návrh totiž počítá s tím, že tzv. »levné léky«, které stojí méně než 60 korun, si budou pacienti hradit ze svého, místo aby je dostávali na předpis s přispěním pojišťovny. Lékaři však už přišli se způsobem, jak se znevýhodnění pacientů vyhnout.

..

Budou-li totiž pacientům předepisovat tytéž léky ve větším balení či s vyšší koncentrací účinné látky, přesáhne jejich cena oněch 60 korun. Pojišťovny tak budou muset přispět.

„Jestli by si museli pacienti platit léky do určité částky sami, myslím si, že řada kolegů sáhne raději při předepisování po dražším preparátu, který dostane jejich pacient v lékárně zadarmo. A že takových možností u léků do 60 korun je řada,“ komentovala pro Aha! praktická lékařka z České Lípy, která si nepřála být jmenována.

Kliknutím zvětšete

Reforma zdravotnictví - Co nás čeká?
  • Poplatek za recept 30 Kč zůstane. Místo za každou položky na receptu se ale bude platit za všechny položky. Pacient tak může ušetřit.
  • Za den pobytu v nemocnici nyní pacienti platí 60 Kč, v budoucnu by to mělo být 100 Kč s možností příplatku za nadstandard.
  • U levných léků, jejichž cena nepřesahuje 60 Kč, budou pacienti hradit plnou částku. Nebudou je už dostávat na předpis a část ceny léku už neuhradí pojišťovna. Pacientům systém uleví alespoň v tom, že na tyto léky nebudou muset hradit třicetikorunový poplatek za předpis.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.