Řidiči si sami komplikují výplatu pojistky po nehodě. Poradíme vám, jak na to… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Řidiči si sami komplikují výplatu pojistky po nehodě. Poradíme vám, jak na to…

Fotografie
Fotografie (internal)

Už rok a půl platí zákon, podle kterého při nehodě do 100 tisíc korun (bez úrazu) není třeba volat policii. Musí být však účastníky bouračky vyplněn speciální formulář. Bez něj to nejde. A řidiči na to – mírně řečeno – zapomínají. Nabízíme formulář i rady, jak jej správně vyplnit.

Novela zákona platí od ledna 2009. Policie díky ní nemusí vyjíždět ke každému rozbitému blinkru. Povinnost zdokumentování dopravních nehod ale tak přešla na samotné účastníky.

„Toto řešení je bezpochyby tím nejjednodušším, avšak stále zaznamenáváme celou řadu chybně či nedostatečně nahlášených dopravních nehod. Lidé pod vlivem stresové situace zapomínají na důležité detaily či často vůbec nevědí jak např. správně vyplnit záznam o dopravní nehodě,“ říká k tomu Petr Bečička, ředitel likvidace ze Slavia pojišťovny.

Za nejčastější chyby, které se opakovaně objevují v záznamech o dopravních nehodách, pracovníci Slavia pojišťovny označují například špatně určený či zcela chybějící popis viditelného poškození vozidla, neuvádění popisu průběhu nehody či označení viníka nehody.

Rychlé vyřízení pojistné události však může zpomalit i detail v podobě chybějícího data dopravní nehody v příslušné kolonce. Jeho podnik eviduje až 8 % chybně vyplněních formulářů.

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Je-li někdo zraněn, zavolejte lékaře a policii. Změny poloh na místě nehody jsou dovoleny jen tehdy, pokud jsou nutné k záchraně zraněných nebo k zabezpečení provozu. Bez souhlasu policie mohou účastníci opustit místo nehody jen tehdy, pokud potřebují první pomoc nebo aby přivolali policii.

Vyplnění záznamu o dopravní nehodě pro pojišťovnu

Záznam o nehodě (od 1. ledna 2010 ze zákona povinný) slouží k dokumentaci skutkového stavu a pro jeho vyplnění není potřebná dohoda o otázce zavinění. Ve formulářích mohou být uvedené i protichůdné výpovědi, v nutném případě může být pro přesný popis situace použit i zvláštní list papíru. Formulář CEA mějte uložený ve vozidle. Místo nehody z různých úhlů vyfotografujte, případně přeměřte. Vyplněný a podepsaný formulář předejte obratem příslušné pojišťovně..

Tak vypadá potřebný formulář. Stáhnout si jej můžete pod článkem.

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě?

Na místě nehody

1. Použijte jen jednu sadu formulářů pro 2 zúčastněná vozidla (dvě sady pro 3 zúčastněná vozidla, atd.). Není důležité, kdo z účastníků nehody formulář dodá a vyplní. Použijte propisovací tužku a piště tak, aby byly čitelné i kopie.

2. Při vyplňování záznamu o dopravní nehodě věnujte pozornost následujícím bodům:

1-4 základní informace o dopravní nehodě

otázky v bodě 8 se vztahují k Vašemu pojištění (pojistka, zelená karta),

otázky v bodě 9 se vztahují k Vašemu řidičskému průkazu,

nezapomeňte přesně označit místo střetu (bod 10),

označte křížkem tu variantu (1-17), která se týká Vaší nehody (bod 12) a na konci uveďte počet Vámi označených políček,

vyhotovte podrobný nákres nehody (bod 13)

vyznačte souhlas (nebo nesouhlas) se zaviněním

3. Uveďte eventuální svědky nehody, jejich jména a adresy, zejména pokud se Váš názor liší od ostatních účastníků nehody (bod 5).

4. Podepište záznam o nehodě a nechte jej podepsat i druhého řidiče. Jeden výtisk předejte druhému účastníkovi a ponechte si druhý za účelem předání Vašemu pojistiteli. Pokud není řidič identický s pojištěným, je třeba záznam o nehodě nechat podepsat i pojištěným.

Doma, před odesláním záznamu do pojišťovny

nezapomeňte uvést, kde a kdy by mohlo být vozidlo prohlédnuto odborníkem z pojišťovny,

v žádném případě neměňte údaje na přední straně záznamu,

formulář předejte bezodkladně příslušné pojišťovně.

Zvláštní případy

Má-li druhý účastník nehody tentýž formulář, schválený Comité Européen Assurances, ale v jiné řeči, jsou tyto formuláře stejné. Můžete si proto jeho obsah bod po bodu na základě vlastního formuláře přeložit. Z tohoto důvodu jsou jednotlivé body očíslovány.

Tento formulář slouží také pro nehody bez účasti třetích stran, u havarijního pojištění např. při škodách na vlastním vozidle, při krádeži, ohni nebo vandalismu.

Nevlastníte ještě potřebný formulář? Stáhněte si jej ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.