Otto Šimánek alias Pan Tau: Narodil se na pultě lékárny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Otto Šimánek alias Pan Tau: Narodil se na pultě lékárny!

Otto Šimánka proslavila role seriálu Pan Tau.
Otto Šimánka proslavila role seriálu Pan Tau. (ara )

Kdo by neznal Pana Tau v podání skvělého českého herce Otto Šimánka. I když postavičku panáčka s buřinkou a deštníkem, který je chvilku velký a chvilku malý, pozná každý, jaký byl skutečný příběh herce, kterého právě tato role proslavila, tuší asi jen málokdo.

Otto Šimánek se narodil 28. dubna 1925 v Třešti na Jihlavsku a kuriózní je příběh, který se zde ještě dodnes vypravuje. „Říká se, že jeho maminka, tehdy těhotná, jela nakupovat a v lékárně na ni přišly porodní bolesti. Tak přímo na pultě přivedla na svět malého Ottu Šimánka,“ prozradila Romana Šťastná z třešťské radnice.

Šimánek, který se původně vyučil elektrotechnikem, bydlel s rodiči v nedalekých Stájištích. I po smrti rodičů sem až do 70. let minulého století často jezdil. Pak chalupu prodal a už se tady nikdy neukázal. V obci Stájiště ale dodnes stojí Šimánkova chaloupka a také zvonička, která jako jedna z mála má původní zvon. A to jen díky odvaze jeho maminky. „Paní Šimánková, maminka Otto Šimánka, zvon za druhé světové války našla v Praze na nádraží, když se zvony za války odvážely na roztavení. Neváhala, schovala ho do tašky a po válce ho dovezla zpět do Stájišť. Tam zvoní dodnes,“ dodala Šťastná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.