Nehoda českého autobusu v Chorvatsku: 21 zraněných! Policie: Od smrti je dělil krůček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nehoda českého autobusu v Chorvatsku: 21 zraněných! Policie: Od smrti je dělil krůček!

Štěstí v neštěstí. Díky tomu, že autobus nespadl přes střechu, utrpěli cestující jen lehká zranění.
Štěstí v neštěstí. Díky tomu, že autobus nespadl přes střechu, utrpěli cestující jen lehká zranění. (– www.24sata.hr, www.glasistre.hr, www.slobodnadalmacija.hr, repro TV Nova)

Český autobus s 31 turisty a dvěma řidiči se včera několik minut před čtvrtou ráno zřítil z třímetrového srázu 12 kilometrů od města Umag v Chorvatsku. 21 osob se zranilo a 19 z nich skončilo v nemocnici v Pule.

Za silného deště dostal autobus, který mířil do města Rabac, v ostré pravotočivé zatáčce smyk, sjel ze silnice a převrátil se. „Rozvážel české občany do tří hotelů, v okamžiku nehody byla jedna skupina turistů ve svém hotelu,“ popsala Jindra Malá z konzulárního jednatelství. Přestože v autobusu naštěstí necestovaly žádné malé děti, ozýval se z vozu po příjezdu záchranářů nářek a pláč zraněných. Již odpoledne z nemocnice propustili 15 zraněných, 4 ženy ale na lůžku s těžším poraněním musely zůstat. „Jedna má otřes mozku a další utrpěly zlomeniny,“ uvedl ředitel nemocnice.

Vyšetřování celého případu se ujala chorvatská policie, která celý úsek sama považuje za rizikový. „Silnice je stále pokrytá prachem, když zaprší, vznikne kluzká hmota. Nad cestujícími v autobusu museli stát všichni svatí, protože autobus nešel přes střechu. V takovém případě bychom počítali mrtvé,“ řekl Nedělnímu Aha! zdroj z týmu vyšetřovatelů.

Podle Jindry Malé z našeho konzulátu kromě čtyř pacientek v nemocnici, ženy s poraněným ramenem z Plzeňska a jejího muže budou ostatní turisté pokračovat v dovolené. Dopravu do hotelů zajistila cestovka ve spolupráci s místními hasiči. „Všichni jsme pomlácení,“ říká jedna ze zraněných žen.

Chvíle hrůzy zažívali i příbuzní turistů, když se o nehodě autobusu dozvěděli. Jana (30) z Blatné na Strakonicku měla v autobusu rodiče. „Podle informací z cestovní kanceláře mají naštěstí jen lehká zranění, hlavně oděrky a modřiny. Oba už z nemocnice propustili. Myslím, že se budou chtít vrátit okamžitě do Čech. Když jsem tu zprávu uslyšela, zatrnulo ve mně. Nikomu bych to nepřála,“ popsala serveru iDnes.cz.

Za nehodu podle předběžných informací může řidič (28), jel v dešti na kluzké vozovce příliš rychle. „K ničemu se vyjadřovat rozhodně nebudu,“ řekl Nedělnímu Aha! Zdeněk Číčala, spolumajitel dopravní firmy z Karlových Varů, jíž autobus patří.

Cestovní kancelář Kellner, která zájezd vypravila, je připravena pomoci. „Jsme připraveni vyrovnat se finančně s postiženými i dalšími cestujícími a uhradit jim veškeré náklady. Celá situace nás velmi mrzí, i když víme, že osobně za ni nemůžeme a nemohli jsme ji ovlivnit,“ uvedl Aha! majitel Pavel Kellner s tím, že dopravce využívají již 10 let a dosud jezdil bez nehod.

Autobus se zřítil z třímetrového srázu.

Zraněná žena.

Takhle se to prý stalo:

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.