Levná droga? Stačí 6 makových koláčků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Levná droga? Stačí 6 makových koláčků!

Fotografie
Fotografie (internal)

Máte rádi makové buchty a koláčky? Pokud se jich nacpete, sednete do auta a zastaví vás policisté, můžete být obviněni z řízení pod vlivem omamné a psychotropní látky... V moči totiž budete mít stopy morfinu a kodeinu stejně jako uživatelé heroinu. Upozornila na to Mladá fronta Dnes.

Testem na to přišli lékaři z Fakultní nemocnice v Plzni. 14 dobrovolníkům naservírovali makové pečivo a pak testovali jejich moč. Po sedmi koláčcích naměřili v litru moči 439 mikrogramů opiátů, po šesti 379 mikrogramů. A to už stačí na řidičovo obvinění! „Vzhledem k tomu, že v potravinářském máku by morfinu a kodeinu mělo být hodně malé množství, tak jsme předpokládali, že ho v moči vůbec neprokážeme,“ řekla vedoucí testu Sylva Racková z psychiatrické kliniky FN v Plzni. Zároveň upozornila na to, že v některých státech je použití potravinářského máku velmi omezené. Pokud byste se chtěli ale »sjet« mákem, máte smůlu. „Vstřebávání morfinu a kodeinu z jídla je postupné, kdežto drogově závislí pacienti si aplikují heroin nitrožilně, kdy je účinek okamžitý. Takže aby se jedlíci koláčů dostali do euforického stavu, tak to opravdu nehrozí,“ dodala doktorka Racková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.