ODKLEPNUTO: Vyšší mateřská, nové alimenty - Co udělají s vaším kontem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

ODKLEPNUTO: Vyšší mateřská, nové alimenty - Co udělají s vaším kontem?

Maminky s dětmi rozhodnutí poslanců potěší. Dostanou zpátky tisíce korun.
Maminky s dětmi rozhodnutí poslanců potěší. Dostanou zpátky tisíce korun. (Profimedia.cz)

Politici na rodiče uchystali pár novinek, které se v řádu tisícovek dotknou jejich peněženek. Poslanci včera přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a zajistili, aby se mateřská vrátila na úroveň loňského roku. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová navíc ukázala finální podobu toho, jak se bude vyměřovat výživné u rozvedených párů.

Úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty loni seškrtal mateřskou ze 70 procent vyměřovacího základu na 60 procent. Ženy, které se rozhodly zůstat doma s dítětem tak podle odborníků přišly až o pětinu všech příjmů domácnosti. Tomu je ale konec, navíc maminky dostanou peníze zpětně za pět měsíců! ODS a TOP 09, které hlasovaly proti návrhu, mají ale obavy, že opatření přijde státní pokladnu na dvě miliardy korun.

Na rozdíl od maminek s malými dětmi se nezaradují rodiče, kteří s potomky nežijí a platí na ně alimenty. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová totiž včera představila konečnou podobu tabulek odvozujících alimenty od výše příjmu rodiče. Obecně mají postihnout ty, kteří se výživnému vyhýbají nebo platí neúměrně málo. U dětí nad 18 let je to podle plánu až čtvrtina příjmu! „Tabulka je použitelná pro majoritní část rozvádějících se nebo rozcházejících se párů a pro jedno až dvě děti,“ řekla ministryně s tím, že jde zatím jen o inspiraci pro soudce. Věří ale, že se doporučení budou držet.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.