Zemřel ombudsman Motejl (†77): Zabily ho cigarety?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zemřel ombudsman Motejl (†77): Zabily ho cigarety?!

Otakar Motejl už není mezi námi.
Otakar Motejl už není mezi námi. (ČTK/Igor Šefr)

Lidská práva v České republice dostala zákeřnou ránu. Včera odpoledne po krátké nemoci náhle skonal veřejný ochránce práv Otakar Motejl (†77).

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že v neděli 9. května 2010 v Brně v odpoledních hodinách zemřel JUDr. Otakar Motejl, veřejný ochránce práv. Zemřel ve Fakultní nemocnici BrnoBohunice. Nepředpokládali jsme, že to bude mít tak rychlý konec. Velmi nás to zasáhlo,“ oznámila Motejlova rodina.

První z verzí jeho náhlé smrti je rakovina, kterou si způsobil nadměrným kouřením. To nepřímo potvrzuje i šéf KSČM Vojtěch Filip. „Byl silný kuřák. To jsem mu koneckonců vždy vyčítal, a působilo mu to zdravotní potíže,“ prohlásil Filip.

Z tragické události je zarmoucená i celá poslanecká sněmovna. „Zprávu jsem se dozvěděla od zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové. Dost nás to zasáhlo. Byl to člověk vysokých kvalit. Měl blízko k lidem a pomáhal jim s největším nasazením,“ sdělila místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Na Motejlovo úmrtí reagovala řada osobností. „Václava Havla smrt Otakara Motejla velice zasáhla. Považoval ho za statečného muže, který neuhýbal a celý život sloužil spravedlnosti,“ sdělila asistentka bývalého prezidenta Sabina Tančevová.

To Paroubek Motejlovu smrt ihned využil k popíchnutí soků – zdůraznil, že Motejl jako ombudsman »kritizoval praxi justiční mafie v době Topolánkovy vlády«.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.