Pylová sezona je v plném proudu: Alergici, poznejte svého nepřítele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pylová sezona je v plném proudu: Alergici, poznejte svého nepřítele!

 (Isifa.com, Profimedia.cz, Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Pylová zrnka – pouhým okem jsou neviditelná, jejich zrádnou krásu můžeme spatřit jen po mnohonásobném zvětšení pod mikroskopem. Přesto právě nyní doslova dusí tisíce Čechů. Jejich sezona je v plném proudu a my si s kapesníkem u nosu a opuchlýma očima zoufáme: mám alergii, sennou rýmu.

Máte sennou rýmu i přesto, že kolem není žádné seno? „Sennou rýmu nezpůsobuje seno, ale jakýkoli druh pylového alergenu. Odborně jí říkáme alergická rýma,“ vysvětluje doktor Jan Kadleček.

Předpokládá se, že v České republice trpí alergickou rýmou 20 % dospělých a 16 % dětí, tedy přes 30 % populace v závislosti na ročním období. „Alergickou rýmu není dobré podceňovat, jelikož může souviset s následným rozvojem astmatu či jiných přidružených onemocnění,“ upozorňuje docent Vít Petrů z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze. Navzdory tomu lékaře vyhledá jen necelá polovina lidí s alergickou rýmou.

„Alergická rýma by měla být považována za rizikový faktor pro vznik astmatu až ve 30 procentech případů. A naopak, dobře léčená alergická rýma může snižovat riziko astmatických obtíží až o 47 procent a potřebu hospitalizace v důsledku astmatu až o 61 procent,“ konstatuje docent Petrů.

Pylové zrno vrby – problémy způsobuje asi 30 % alergiků

Pylové zrnko mucholapky podivné roste sice jen v Americe, ale na pohled je krásné.

Takhle vypadá pyl květiny bromélie.

Zrádný je i stejně krásný pyl pomněnek. Měří jen 0,006 milimetru.

Alergie způsobuje i paznechtník – květina, kterou v Česku pěstují zahrádkáři fajnšmekři.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.