Nespokojení Češi: Stížnostmi zavalili Evropský soud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nespokojení Češi: Stížnostmi zavalili Evropský soud!

Fotografie
Fotografie (internal)

»Dám to k Evropskému soudu do Štrasburku!« Tuto zaklínací větu se naučili Češi používat stále častěji. Výhružku vysloví vždy, když se jim nelíbí rozhodnutí českého soudu. Do Štrasburku pak mnozí z nich opravdu napíší, což potvrzují nejnovější údaje.

Dnes totiž u soudu pro lidská práva čeká na vyřízení přes 2000 stížností z Česka. Z Velké Británie je to skoro o čtvrtinu méně. Češi tak patří k nejčastějším stěžovatelům. Stížnost do Štrasburku ale lze podat jen tehdy, když vyčerpáte všechny naše právní možnosti, tzn. včetně podání stížnosti k Ústavnímu soudu. „Teprve poté, když nemáte úspěch, se můžete obrátit na Štrasburk,“ vysvětluje renomovaný pražský právník Jan Černý.

A proč si tedy Češi tak rádi u štrasburského soudu stěžují? „Důvodem je hlavně fakt, že je to nic nestojí a berou to jako další možnost,“ říká Černý a přirovnává to k nárůstu počtu trestních oznámení, za které také Češi nic neplatí.

Jak si stěžovat ve Štrasburku?

Samotný stěžovatel může stížnost podat v češtině a neplatí za ni žádný poplatek. Soud pak dotyčnému potvrdí, že stížnost byla přijata a přidělí jí konkrétní číslo. Při jednání soudu nemusíte být ani fyzicky přítomni, doba projednání pak závisí na množství podaných stížností v daném období.

Nejnovější případ: Američan na Česku vysoudil půl milionu!

ČR prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor s Američanem. Stěžoval si, že nezajistila jeho práva týkající se péče o syna, kterého jeho česká matka odvezla z USA. ČR musí stěžovateli zaplatit 20 000 eur (asi 500 000 Kč) jako odškodné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.