1 pacient, 30 chirurgů, 24 hodin práce: První transplantace celého obličeje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

1 pacient, 30 chirurgů, 24 hodin práce: První transplantace celého obličeje!

Pacientovi nahradili celý obličej.
Pacientovi nahradili celý obličej.

Nastal přelom v dějinách plastické chirurgie! Španělští lékaři provedli jako první na světě transplantaci celého obličeje. Náročná operace trvala 24 hodin, v nemocnici Val d´Herbon v Barceloně se na ní podílelo 30 chirurgů, anesteziologů, sester a lékařských odborníků.

Pacientem je třicetiletý farmář, který si přeje zůstat v anonymitě. Muž dostal nejen nové obličejové svaly, ale i kůži, nos, rty, čelisti, zuby, lícní kosti a patro.

O téměř celý obličej přišel před pěti lety chybnou manipulací se zbraní. Namísto úst a nosu zely dvě velké díry. Pacient nebyl schopen sám dýchat, polykat, mluvit. Devět předchozích pokusů navrátit mu obličej ztroskotalo. Povedlo se to až tento týden! Pacient se už viděl v zrcadle, na novou tvář reagoval dobře, nyní se úspěšně zotavuje. „Má jizvy na čele a krku, ty ale časem zmizí,“ říká Joan Pere Barret, ředitel plastické chirurgie v barcelonské nemocnici. Muž má nyní obličej neznámého dárce, který zemřel při automobilové nehodě. I přesto se mu ale nepodobá. Nová tvář je skládačkou jeho původní podoby a podoby dárce. Za několik týdnů se už bude moci konečně usmát, pokud si na novou tvář jeho tělo zvykne. Po zbytek života bude muset pacient brát silné léky, které mohou spustit závažné nemoci, jako je cukrovka a rakovina.

První ženou s částečnou transplantací obličeje byla Francouzka Isabelle Dinoire (43).

Kliknutím zvětšete

Infografika Aha! – Viktor Sika, ČTK/AP

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.