VIDEO Na přejezdu zvoní umíráček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

VIDEO Na přejezdu zvoní umíráček!

Proti signalizaci místní sepisují petici.
Proti signalizaci místní sepisují petici. (pro Aha! – Hedvika DaňkováVideo Youtube.cz)

Typický zvuk umíráčku straší několikrát denně obyvatele v obci Horka nedaleko Chrudimi. Zvuk, který vydávají zvony při každém pohřbu ale nezní z kostela. Technici na místním železničním přejezdu totiž nedávno vyměnili signalizační zařízení a zvuk, který má zastavit řidiče, zní přesně jako umíráček!

„Když jsem to poprvé slyšela, tak jsem myslela, že někdo umřel vedle v Zaječicích,“ říká místní obyvatelka. Přímo vedle přejezdu bydlí už 30 let i Pavel Foršt. „Je to hrozné. Dvacetkrát denně mi přímo u hlavy zvoní umíráček.“ Zoufalý muž proto začíná přemýšlet, že se bude muset odstěhovat.V Horkách jsou kolem obce hned tři přejezdy. „Když to všechno začne zvonit, tak si připadáme jako v hrobě,“ dodává se slzami v očích Marie Lonerová (78).

Podle mluvčího správy železniční dopravní cesty se ale jedná o speciálně vygenerovaný zvuk, který musí slyšet i řidič, který má v autě zapnuté rádio. O bezpečnost lidí jde prý především a lidé z okolí si prý musí zvyknout. „Na nic si zvykat nebudeme, už sepisujeme petici,“ dodává starosta obce Josef Marvan.

Posuďte sami, jak by na vás zvuk působil:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.