AUDIOZÁZNAM Skandál na Bulovce - Z porodnice ji vyhodili! Nikolas (46 cm, 3,65 kg) se narodil v sanitce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

AUDIOZÁZNAM Skandál na Bulovce - Z porodnice ji vyhodili! Nikolas (46 cm, 3,65 kg) se narodil v sanitce

Na porod v sanitce Zuzana Künlová nikdy nezapomene.
Na porod v sanitce Zuzana Künlová nikdy nezapomene. (Aha! – Karel Kopáč)

Na příchod malého Nikolase (46 cm, 3,65 kg), který se začal hrnout na svět ve čtvrtek večer v libeňském Kauflandu v Praze, nezapomene jeho maminka Zuzana Künlová (22) ani záchranáři. Máme i záznam hovoru záchranky a lékařky! Poslechněte si jej.

AKTUALIZOVÁNO!

Kontrakce na mladou maminku přicházely již po čtyřech minutách, sanita proto zamířila na tři kilometry vzdálenou Bulovku. „Zdravotníci porodnického oddělení odmítli již rodící ženu přijmout s odvoláním na vyhlášený stop stav a dva porody v chodu,“ popsala situaci mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Posádka záchranky maminku na nosítkách převezla zpět do sanity. V ní, asi pět metrů od porodnického sálu, záchranáři přivedli na svět zdravého chlapečka Nikolase. Teprve pak nemocnice oba přijala. „Byl to hrozný pocit, věděla jsem, že už to na mě jde. Kdyby tam nebyl ten pan záchranář, nevím, co bych dělala,“ řekla včera Aha! Zuzana Künlová a slzy dojetí se jí přitom tlačily do očí. Diskusi o tom, že ji mají odvézt jinam, vnímala jen zdálky.

„Nemyslela jsem na nic. Jen jsem chtěla rodit. Tenhle porod byl bolestivější než první. Spoléhala jsem jen na to, že záchranáři budou vědět, co mají dělat,“ svěřila se.

Mluvčí nemocnice Jakub Hofman incident zdůvodnil tím, že porodní lékařka právě zasahovala u komplikovaného porodu. Když začala žena v sanitce rodit, vyslala za sebe kolegu gynekologa, který ji u porodu zastal. „Kdyby lékařka ze sálu odešla, vystaví rodičku přímému ohrožení života, to si nemůže dovolit,“ zdůraznil.

Porod v sanitě se ale nelíbí odborníkům na medicínské právo. „Ženu, která již začala rodit, nemůže nemocnice odmítnout, i kdyby měla porodit na chodbě. Vždy je to pro ni a dítě mnohem bezpečnější než porod v sanitce,“ uvedla přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK Jolana Těšinová.

Kliknutím zvětšete

Záznam hovoru záchranky a lékařky ZDE

Více v dnešním tištěném vydání deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.