Evropský unikát na Valašsku: Louka plná šafránu! K vidění ale byla jen pár desítek hodin... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Evropský unikát na Valašsku: Louka plná šafránu! K vidění ale byla jen pár desítek hodin...

Šafránové království je vždy na jaře obrovskou atrakcí.
Šafránové království je vždy na jaře obrovskou atrakcí. (pro Aha! – Miroslav Dvorský, ČTK – Drahoslav Ramík)

Patří k nejdražším kořením světa. Ale z toho, který je u nás striktně chráněn jen v několika tisících exemplářích, se samozřejmě koření nedělá. Řeč je o šafránu. Právě teď vykvetl v pěti lokalitách na Valašsku, nikde jinde u nás ani v okolních zemích není k vidění.

To, jak se k nám šafrán z jižní Evropy dostal, je předmětem nekončících sporů odborníků. Jedni se domnívají, že tu byl uměle vysazen, jiní tvrdí, že se semena vytrousila z vozů napoleonských vojáků už na začátku devatenáctého století.

Ať tak nebo tak, je šafrán, který roste v lokalitách obcí Pozděchov, Smolina a Lačnov, vítaným poslem jara. „Letos je s ním trochu problém,“ tvrdí ochránce přírody Miroslav Dvorský. „Teď, když se ochladilo, se květy zavírají a už se zřejmě znovu nerozvinou. K vidění tak byly jenom pár desítek hodin,“ doplnil. Každopádně se na Valašsku traduje jedna zajímavá myšlenka: Kdo zavede svoji dívku na nevšední podívanou, může se prý do roka těšit na potomka. „Skutečně to funguje,“ usmívá se Vladislav Úšela ze Zlína. Ten vzal svoji dívku na podívanou předloni zkraje dubna a za devět měsíců se mu narodil kluk jak buk. Malý Vojta, jemuž říkají Šafránek, se má čile k světu, je mu rok a čtvrt a rodiče se letos znovu vydali na obhlídku šafránu – kvůli chystané sestřičce...

Šafrán

Šafrán prý pomáhá zamilovaným, malý »Šafránek« Vojtěch Úšela je důkazem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.