Jindříšek (2) - Žije jen díky operaci srdíčka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jindříšek (2) - Žije jen díky operaci srdíčka!

Fotografie
Fotografie (internal)

Malý Jindra Čáp (2) se narodil s velmi vážnou srdeční vadou. Těžce poškozené srdce jeho tělíčko nedostatečně zásobovalo kyslíkem. Jedinou nadějí se tak pro chlapce stala náročná operace. O Jindříškův život lékaři bojovali dlouhých šest hodin.

..

Jindra přišel na svět se zúženou plicnicí, která přivádí krev z plic do srdce. Aby toho nebylo málo, mezikomorová přepážka v jeho srdci v sobě navíc měla dvě díry. Kvůli tomu se uvnitř mísila okysličená krev s tou bez kyslíku. Bez operace, kterou jste mohli vidět i v pořadu Vizita na TV Nova, by Jindra nepřežil. „Dozvěděla jsem se to na konci těhotenství. Operace ale přicházela v úvahu, až když bylo Jindříškovi třináct měsíců. Lékaři z dětského kardiocentra motolské nemocnice jeho osmicentimetrové srdíčko operovali šest hodin,“ vypráví maminka Jana, která ty dlouhé chvíle prožila v obrovském strachu.

Ani po operaci ale ještě klučina neměl vyhráno. „Srdíčko nepracovalo ve správném rytmu a hrozilo, že Jindrovi budou lékaři muset voperovat kardiostimulátor,“ popisuje Jana. Nakonec se srdce rozběhlo správně. Dnes je Jindra věčně usměvavé dítě. Ačkoli je oproti stejně starým dětem opožděný, spolu se svými rodiči vše rychle dohání. Chodí na rehabilitace i na cvičení s koňmi. Jeho srdíčko si musí postupně zvykat na větší námahu. Rodiče také musejí neustále dávat pozor, aby Jindra nechytl chřipku nebo jinou infekci, která by ho mohla ohrozit. „Naprosto zásadní ale byla operace, bez té by už v tuhle chvíli umíral. Dříve se děti s touto vadou dožívaly nejvýše tří let,“ dodává Jana, které pomohlo zvládat náročnou situaci i občanské sdružení Dětské srdíčko.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.