Zázrak v Rusku: Lví sirotek má novou mámu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zázrak v Rusku: Lví sirotek má novou mámu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zázrak přírody! Jinak snad ani nejde popsat příběh, který se odehrál v ruské zoologické zahradě v Krasnojarsku. Fenka voříška Bajka adoptovala teprve dvoudenní lvíče, kterému zemřela máma i tři sourozenci. A teď ho dokonce i kojí!

Během přepravy zvířat z jedné zoologické zahrady do druhé zemřela lvice a s ní její tři teprve dvoudenní mláďata. Přežilo pouze jediné. Ani to ovšem nemělo moc šancí na přežití, neboť potřebovalo nutně mateřské mléko a péči. V té chvíli přišel místní ošetřovatel s trochu šíleným nápadem. Jeho fenka před několika dny přivedla na svět mláďata, a tak se rozhodl pro něco neuvěřitelného – že malé lvíče zkusí dát k psí rodině!

Byl to poslední pokus

„Bylo jasné, že něco udělat musíme. To lvíče by jinak zemřelo. Neměli jsme už co ztratit. Byla to poslední možnost a zbývalo nám jen čekat na zázrak,“ popsal beznadějnou situaci ošetřovatel. A neuvěřitelné se stalo skutečností! Fenka Bajka vzala malé lvíče za své! „Bajka je strašně chytrá. Kolikrát si s ní povídám jako s člověkem. Někdy mám pocit, že mi snad i rozumí. Než jsem lvíče dal k ní do výběhu, řekl jsem jí: Bajko, teď je to na tobě. Bez tvé pomoci lvíče zemře. Zůstalo už na tomhle světě úplně samo, nikoho už nemá,“ prozradil ošetřovatel. A pak se děly věci...

Přijala ho hned!

„Bylo to něco nepopsatelného. Bajka k němu pomalu přistoupila, očuchala ho a hned ho olízala. Za chvíli ho už kojila. Byla to láska na první pohled,“ svěřil se dojatě ošetřovatel. Stejně tak nádherně lvíče přijali i nevlastní psí sourozenci. „Lvíčeti i pejskům je teprve pár dnů, takže jim ani nepřijde divné, že jsou každý jiný. Berou se, jako by byli vlastní. Hned se spřátelili, pořád si hrají. Je radost na ně koukat,“ líčil ošetřovatel. Přestože má se zvířaty za svou třicetiletou praxi spoustu netradičních zážitků, něco takového ještě nezažil. „Aby pes přijal do své smečky lvíče – to jsem nikdy neviděl, ani jsem o tom neslyšel. Příroda je prostě nevyzpytatelná,“ prohlásil s údivem. Je ale jasné, že tato idylka nebude trvat dlouho. Až lvíče povyroste, bude nebezpečné, aby zůstalo v jednom kotci se psy. „Zatím jsou na sebe strašně zvyklí, ale to víte, že to nemůže trvat věčně. Až se lvíče postaví na nohy a bude schopno samo žrát, oddělíme je. Ale na svou fenku Bajku jsem hrdý. Zachránila mu život. Je to zlatý pes,“ uzavřel ruský ošetřovatel.

Aha! Víte, že...

● V divočině se lvi dožívají 10 až 14 let, kdežto v zajetí se mohou dožít i 20 let.

● Dříve se lvi nacházeli v celé Africe, Asii a dokonce i Evropě, dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii.

● Běžně lvi na člověka neútočí, není jejich přirozenou kořistí, avšak někdy je hlad dovede i do blízkosti lidských obydlí a člověk se poté stává snadno dostupnou kořistí. Nejznámější útok na člověka se stal v roce 1898, kdy se v Africkém městě Tsavo stavěla železnice. Dva bezhřívnatí lvi zabili na 35 afrických dělníků za pouhé dva dny.

Že pije psí mléko, téhle kočce vůbec nevadí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.