Zahrádkáři, do práce! Jaro začíná v sobotu: Co teď s trávníkem a jak prořezat keře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zahrádkáři, do práce! Jaro začíná v sobotu: Co teď s trávníkem a jak prořezat keře

 (ara, Profimedia.cz)

Příroda se právě probouzí ze zimního spánku, v sobotu začíná astronomické jaro, a to je signál pro všechny zahrádkáře. Nabruste si nůžky na větve, oprašte hrábě a lopatky, zkrátka pusťte se do práce!

Vaši pozornost si zaslouží především trávník, který dostal pod dlouho ležící sněhovou pokrývkou pořádně zabrat. V současnosti je také ideální doba pro prořezávání keřů a stromů. Tyto zásahy by měly probíhat ještě v období vegetačního klidu, ale už nesmějí panovat dlouhodobé mrazy. „Později už se rozproudí míza a poranění stromů by se hůře hojila,“ vysvětluje zahradnice Radka Brázdilová.

Pohnojte záhonky
Záhonky s okrasnými keři a trvalkami zbavte případného nánosu tlejícího listí a dalších nečistot. Půdu prokypřete a pohnojte dobře prosetým a uleželým kompostem.

Prořežte keře
Odstranit musíte všechny části rostlin, které napadla nějaká choroba, případně přímo odumřely. U ovocných stromů se zbavte také všech výhonů narušujících linii koruny i těch, které rostou dovnitř.

Zkontrolujte nářadí
Udělejte si inventuru zahradnického nářadí. Pokud se něco během zimy poškodilo, pusťte se do oprav. Nůžky naostřete a naolejujte. Viklající se násady upevněte. Chybějící nářadí budete muset dokoupit.

Provzdušněte trávník
Tání odhalilo lysá místa napadená sněhovou plísní. Pokud se opět chcete pyšnit bohatým zeleným kobercem, musíte trávník zbavit odumřelých stébel a travní plsti. Pak holá místa ošetřete speciálním přípravkem, promíchejte zeminu s pískem a znovu osejte. Na závěr musíte trávník provzdušnit. Potřebovat budete speciální vertikutační hrábě (v hobbymarketech od 500 Kč).

Začněte předpěstovávat
Do misek a truhlíků vysejte letničky k předpěstování sazenic. Stejně postupujte i u zeleniny jako jsou třeba rajčata nebo papriky. A je jedno, jestli rostlinky míníte pěstovat na zahrádce nebo v truhlících na balkoně.

Zahrada i na balkoně
I když nevlastníte zahradu, můžete si dopřát trochu přírody. Na balkoně či za oknem můžete pěstovat různé nenáročné rostliny. Ideální jsou třeba bylinky (Tip Aha! – univerzální je bazalka nebo třeba oregano). Pokud disponujete zasklenou lodžií, můžete do ní pomalu přesouvat pokojové rostliny jako jsou citrusy či oleandry.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.