Pavel Landovský odkryl největší tajemství revoluce: Měl jsem být prezidentem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pavel Landovský odkryl největší tajemství revoluce: Měl jsem být prezidentem!

Pavel Landovský
Pavel Landovský (Aha! – Karel Kopáč, ČTK)

Může být takový bouřlivák, sukničkář a průšvihář jako Pavel Landovský (73) prezidentem? Koncem roku 1989 k tomu měl postrach bývalého komunistického režimu opravdu blízko. Sám Václav Havel (73) mu prý nabídl, aby šel na Pražský hrad místo něj! A když neuspěl, chtěl mu dohodit alespoň ministerstvo vnitra!

Vyplývá to z knihy Lanďák, kterou s hercem napsala jeho druhá manželka Helena Albertová. Po sametové revoluci bylo prostě možné vše. „Přišel za mnou Václav Havel a povídá: „Chceš bejt prezidentem?“ Já říkám: „Václave, ne, já jsem v angažmá ve vídeňskym Burgtheateru, a to nevopustím.“ Dialog to byl strašidelnej… Havel nechtěl bejt hned prezidentem, von si podle mě myslel, že by ta moje volba byla dočasná, na pár měsíců, a pak by se vidělo,“ vzpomíná v knize Landovský.

Již coby prezident pak Havel kamaráda lanařil znovu. „Vašek se mě zeptal, jestli bych nevzal ministra vnitra, to jsem radši hned vodjel; taky mi nabízel, že bych moh dělat takovýho šéfa Hradu, kterej by přijímal návštěvy a organizoval chlastačky,“ dodává Landovský.

Je zajímavé dozvědět se, jak se před dvaceti lety získávaly důležité funkce. Hvězda filmů Utrpení mladého Boháčka nebo Vratné lahve role se ale rozhodla nezkazit si život a zůstala mimo politiku.

Václav Havel jako prezident

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.