Unikátní český výzkum: Největší mýty kolem tuků! Je máslo zdravější než margarín? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Unikátní český výzkum: Největší mýty kolem tuků! Je máslo zdravější než margarín?

Mnoho z nás vůbec neví, zda je zdravější máslo, nebo margarín.
Mnoho z nás vůbec neví, zda je zdravější máslo, nebo margarín. (Profimedia.cz)

Máslo, sádlo nebo margaríny? Češi si myslí, že hlavním problémem je tuk obecně. A pokud chceme být zdraví, jíst ho nesmíme. To je ale chyba! „Tuk není sám o sobě nezdravý a je pro nás velmi důležitý,“ říká kardiolog Jan Piťha z pražského IKEMu. Který je lepší a zdravější? Ještě před 20 lety byly např. margaríny časovanou bombou! Jak jsou na tom dnes? Co dál vyplynulo z průzkumu: Co vědí Češi o tucích?

Tuky mají tvořit méně než 15 % denní dávky energie

OMYL, KTERÝ SI MYSLÍ 60 % ČECHŮ

Co je správně: „Tuky by měly tvořit 30 až 35 % celkového denního příjmu energie,“ napravuje nesprávné mínění doktor Jan Piťha.

Je vhodné se tukům zcela vyhýbat

OMYL, KTERÝ SI MYSLÍ 30 % ČECHŮ

Co je správně: „I dobře sestavená nízkotuková dieta má obsahovat až 19 %tuků. Jsou totiž důležité pro dostatečný příjem vitaminů rozpustných v tucích, pro tvorbu hormonů, chrání vnitřní orgány,“ říká Piťha.

Nasycené tuky jsou »špatné« anenasycené tuky jsou »dobré«

PRAVDA, KTEROU NEVÍ 71 % ČECHŮ

Co je správně: „Nasycené »špatné« tuky doporučujeme konzumovat z maximálně 10 % a nenasycené »dobré« z 20 až 25 %,“ říká nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí. Dobré tuky jsou rostlinné, kromě palmového a kokosového (pozor – ty jsou zejména ve sladkostech, pečivu). Špatné jsou naopak živočišné, výjimku tvoří ryby (v jídelníčku bychom je měli mít alespoň 3krát týdně).

Máslo je zdravější než margarín

OMYL, KTERÝ SI MYSLÍ 54 % ČECHŮ

Co je správně: Máslo zvyšuje hladinu cholesterolu, navíc jíme víc živočišných tuků oproti rostlinným – to je chyba. Nic se podle odborníků nemá přehánět. „Je však třeba mít na paměti správný poměr mezi rostlinnými a živočišnými tuky v jídelníčku,“ upozorňuje doktor Piťha.

Používat margarín můžeme jen v »rozumné míře«

OMYL, KTERÝ SI MYSLÍ 75 % ČECHŮCo je správně: Problémem margarínů a ztužených tuků byl obsah tzv. trans mastných kyselin, které mají podíl na vzniku srdečního infarktu, mozkové mrtvice či cukrovky 2. typu. „Trans mastných kyselin ještě před 20 lety byl v těchto tucích až 50procentní podíl. Novými technologiemi při výrobě velmi výrazně klesl. Nyní se pohybuje na nižší úrovni než v másle a mléčných výrobcích, kde se vyskytuje zcela přirozeně,“ říká docentka Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické. Zajímavostí je, že bio máslo obsahuje více trans mastných kyselin než »obyčejné«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.