Letošní hit mezi pálenkami? Kořalka z borůvek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Letošní hit mezi pálenkami? Kořalka z borůvek!

V těchto dnech je v pálenicích cítit typická vůně slivovice, říká Zdena Cimbálníková.
V těchto dnech je v pálenicích cítit typická vůně slivovice, říká Zdena Cimbálníková. (pro Aha! – Igor Zehl)

Moravské pálenice praskají ve švech. Kvas se v nich bude zpracovávat dnem i nocí až do konce února. Může za to především skvělá úroda, kterou místní nepamatují.

„Letošní sezona je opravdu atypická, například meruňky jsme začali pálit už téměř o měsíc dříve, než bývá zvykem. Slunce se v tomto roce příznivě podepsalo na vyzrálosti plodů,“ říká majitelka pálenice v brněnské Jamborově ulici Zdena Cimbálníková, která se výrobou kořalky zabývá už více než čtvrt století.

Snad největší zájem je v posledních letech věnován vzácnému ovocnému stromu oskeruše, na kterém rostou miniaturní sladké plody ve tvaru jablek nebo hrušek kořalka z nich je vynikající. K hitům patří i jahodovice a rybízovice. Labužníci také mohou ochutnat pálenku z gdoulí, které se dříve dávaly do prádelníků pro svou vůni. Další kuriozitou a favoritem u zákazníků jsou borůvkovice, malinovice a destilát z jedle Douglasky. V regionu si může zájemce koupit litr různých destilátů asi za 150 až 300 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.