Letošní hit mezi pálenkami? Kořalka z borůvek!
Moravské pálenice praskají ve švech. Kvas se v nich bude zpracovávat dnem i nocí až do konce února. Může za to především skvělá úroda, kterou místní nepamatují.
„Letošní sezona je opravdu atypická, například meruňky jsme začali pálit už téměř o měsíc dříve, než bývá zvykem. Slunce se v tomto roce příznivě podepsalo na vyzrálosti plodů,“ říká majitelka pálenice v brněnské Jamborově ulici Zdena Cimbálníková, která se výrobou kořalky zabývá už více než čtvrt století.
Snad největší zájem je v posledních letech věnován vzácnému ovocnému stromu oskeruše, na kterém rostou miniaturní sladké plody ve tvaru jablek nebo hrušek kořalka z nich je vynikající. K hitům patří i jahodovice a rybízovice. Labužníci také mohou ochutnat pálenku z gdoulí, které se dříve dávaly do prádelníků pro svou vůni. Další kuriozitou a favoritem u zákazníků jsou borůvkovice, malinovice a destilát z jedle Douglasky. V regionu si může zájemce koupit litr různých destilátů asi za 150 až 300 korun.