Mráz rozdrtil potrubí a... Plzní se valila voda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mráz rozdrtil potrubí a... Plzní se valila voda!

Voda zaplavila v Plzni křižovatku ulic Těšínská a Sousedská.
Voda zaplavila v Plzni křižovatku ulic Těšínská a Sousedská. (ČTK – Pavel Němeček)

Vypadalo to jako scéna z katastrofi ckého fi lmu. Voda zaplavila v Plzni křižovatku ulic Těšínská a Sousedská a uvěznila desítky aut v mrazivé lázni. Vodovodní potrubí nejspíš nevydrželo silné mrazy a následné mírné oteplení, a prasklo. Odborníci varují, že podobných případů bude přibývat, už dnes totiž přijdou mrazy ze Sibiře.

Včera se přitom v Česku pohybovaly teploty kolem 3 °C nad nulou, dnes už nulu ale nepřekonají. Čeká nás jen 9 až 2 °C, v noci dokonce 15 °C. A bude ještě hůř! Po celé zemi, i v nížinách, napadne dalších 10 cm sněhu. „Nad naše území proudí studený vzduch od severovýchodu. Jde o známé sibiřské proudění. Proto přijdou i silné mrazy,“ předpovídá meteoroložka Dagmar Honsová z  Meteopressu. Další zlom přijde ve středu. K nízkým teplotám se přidají výrazné srážky. Jen ve středu by mělo napadnout 10 cm sněhu, ten by se navíc neměl přestat z oblohy sypat až do soboty!

Mrazivé počasí z nás tahá tisícovky navíc nejen za topení, podle meteorologů se dočkáme i dalších komplikací. Prudké kolísání teplot, kterého jsme teď svědky, způsobuje pohyby zeminy. Nadměrné tlaky působí na vodovodní potrubí, které se trhá. V Plzni praskla roura o průměru 40 cm již podruhé v týdnu. Unikající voda podemlela dva vzrostlé stromy a zatopila několik aut.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.