Unikátní kurýrování »plesnivých« hafanů je vynálezem českých vědců: Takhle léčí plíseň psů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní kurýrování »plesnivých« hafanů je vynálezem českých vědců: Takhle léčí plíseň psů!

Důležité je, aby se chytrá houba navázala na kůži a mohla začít likvidovat agresivní plísně.
Důležité je, aby se chytrá houba navázala na kůži a mohla začít likvidovat agresivní plísně.  (Aha! – Martin Pekárek )

Agresivní plísně napadají lidi, zdi našich domovů, rostliny i zvířata. Boj s nimi je složitý a jen v malém procentu úspěšný... Je jedno, zda se plíseň objeví na nehtech nohou, na zdech bytu, na zahrádce na jahodách či rajčatech, nebo u domácích mazlíčků. Neobvykle rychlou a navíc úspěšnou léčbu má nyní za sebou Nikolka, tříletá fenečka pražského krysaříka. Pomohla jí tzv. chytrá houba, jedinečný objev českých vědců.

„Nikolka se nakazila od nemocných pejsků. Strašlivě se drbala, na hlavičce a packách začala pelichat. Doktorka říkala, že vypadá jako prožraná od molů,“ vypráví panička Klára Marisko z Prahy. Veterinářka navrhla léčbu pomocí chytré houby. Standardně používané léky – antimykotika – nedoporučila. „Klasická léčba je chemie, může poškodit játra a ledviny. Ještě než se nasadí, je třeba udělat odběry krve na jaterní a ledvinové parametry. Jestliže jsou i jen lehce zvýšené, nelze antimykotika předepsat,“ vysvětluje veterinářka Martina Načeradská.

„Když mohu udělat něco, abych zvířeti neubližovala, udělám to. Jsem spíše pro moderní metody. Preparát z chytré houby má registraci teprve dva měsíce a zatím se mi osvědčil,“ říká doktorka Načeradská.Nikolka tak místo polykání pilulek přišla do ordinace třikrát na speciální koupel v roztoku z chytré houby. Jde vlastně také o plíseň – Phytium oligandrum, – ale upírskou. „Zvířeti ani člověku neublíží, právě naopak. Požírá škodlivé plísně způsobující obtíže. Zahubí je. Je to velmi šetrný způsob léčby,“ dodává veterinářka. U fenečky chytrá houba zabrala na sto procent.

„Nikolka byla smutná, neustále se drbala, nepomohl ani běžně používaný límec, stále se buď sama nebo o něco škrábala. Když jí bylo nejhůře, zhubla a vážila jen 1,70 kg. Nyní jsme na poslední koupeli a už má zase přes dvě kila,“ dodává šťastná chovatelka, která za jedno ošetření zaplatila 800 korun.

Víte, že...

Chytrá houba je objevem českého vědce Dáši Veselého?V současné době se preparáty z ní používají nejen na léčení zvířat, ale i plísní nehtů a nohou u lidí, a dokonce bércových vředů. Úspěchy mají i postřiky proti plísni na rostlinách a využívají se také ve stavebnictví na plísně vlhkých zdí.

Nikolka se klepe jen strachy, voda je příjemně teplá. Musí v ní vydržet deset minut.

Pejsek se jen lehce osuší ručníkem...

...a dosucha vyfouká fénem, ale jen studeným vzduchem.

Jedno ošetření stojí 800 korun, ale pejsek se plísně rychle zbaví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.